• 0
 ≫ 

Uz fenomenalne plaže, Rivijera Maja ima i brojne arheološke lokalitete

 ≫ 

Dragulj meksičkih Kariba, kako se često Rivijera Maja naziva, deo je države Kintana Ro

  • 0
Rivijera Maya, Meksiko Foto: Shutterstock

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Meksiku nalazi se južno od čuvenog letovališta, Kankuna. Rivijera Maja sa razlogom privlači turiste iz celog sveta.

Uz jedan od najvećih grebena na svetu, tu se nalaze i ruševine drevnog naroda Maja, bogat noćni život u Plaja del Karmen i još mnogo toga.

Dragulj meksičkih Kariba, kako se često Rivijera Maja naziva, deo je meksičke države Kintana Ro.

Shodno karakteristikama klime, koja preovlađuje na tom području, najbolje vreme za posetu je između januara i marta. Temperature se tada kreću između 23 i 25 stepeni, a kiša u proseku pada pet dana u januaru, odnosno po tri dana najviše u februaru i martu. Iako je tokom aprila i maja toplije, između 26 i 27 stepeni prosečno, tada se javlja i smeđa morska alga u moru, koja ima neprijatan miris. Letnji meseci su praćeni temperaturom od oko 28 stepeni, ali i uraganima, dok je tokom novembra i decembra prosečna temperatura izmešu 24 i 25 stepeni.

Rivijera Maya, Meksiko Foto: Shutterstock

Kupanje, sunčanje i uživanje

Najveći grad rivijere je Plaja del Karmen i poznat je kao centar šopinga i noćnog života. U centru grada nalaze se brojni kafići i barovi, ali i muzeji tekile, navodi „Travelandleisure“.

Avenija Kuinta u centru, u kojoj se nalaze butici mnogih svetski brendova poznata je kao Peta Avenija Rivijere Maja.

Ljubitelji ronjenja se mogu odlučiti za neki od organizovanih izleta. Jedan od najinteresantnijih je izlet do ostrva Kozumel, idelane lokacije za ronjenje u okolini grada. Ostrvo je deo najvećeg sistema koralnih grebena u Atlantiku.

Rivijera Maya, Meksiko Foto: Shutterstock

Prirodne lepote i istorija na jednom mestu

U Kobi i Čičen Ici nalaze se ruševine drevne civilizacije Maja, što je odlična prilika za ljubitelje istorije da ih posete. Oba lokaliteta su deo Svestke baštine UNESCO-a.

Sa piramide Nohoč Mul u Kobi pruža se zadivljujući pogled prema džungli koja ga okružuje. Najpoznatiji spomenik na lokalitetu Čičen Ica je „El Castillo“. Iako penjanje nije dozvoljeno turistima, jedno od svetskih čuda novog doba, ima ukupno 365 stepenika do vrha i to za svaki dan solarne godine.

Tulum je sledeća zanimljiva lokacija na Rivijeri Maja. Grad je primer koegzistencije duhovnog i svetovnog. U njemu se prepliću studiji za jogu i klubovi u kojima se pušta moderna muzika. Na plaži Tuluma nalazi se i još jedan arheološki lokalitet Drevnih Maja.

U gradu Akumalu, smeštenom između Tuluma i Plaja del Karmen nalazi se „mesto kornjača“. Turisti tu mogu i da plivaju sa kornjačama ili samo da uživaju na nekoj od poznatih plaža, prekrivenih sitnim, belim peskom.

Najveće zaštićeno prirodno područje meksičkih Kariba, biosfera Sian Ka’an posetiocima nudi mogućnost da uživaju u gotovo netaknutim prašumama, ali i plažama i lagunama.

Video: Postoji plaža sa roze peskom, a evo gde se nalazi: Da ne poveruješ koliko je lepo

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja