• 0

Na koju planinu vas asociraju Kamen ljubavi, čuveni vodopad i idealna klima?

Na nadmorskoj visini od 1.178 metara nalazi se Leskovik, najviši vrh planine, na kojoj se, uz lepo uređena izletišta i odmarališta, pored ostalih atrakcija, nalazi i manastir zanimljivog naziva

  • 0
Planina Ozren Foto: Shutterstock

Na kamenu usred ničega, što bi se reklo, na jednoj livadi planine Ozren sastajali su se jedan hajduk i njegova velika ljubav.

Ko bi rekao da će mesto susreta hajduk Veljka i njegove Čučuk Stane, koja se rame uz rame sa njim borila, pa bila i ranjena, danas postati jedna od atrakcija planine Ozren i obližnje Sokobanje, od koje je deli tek oko pet kilometara?

Prema verovanju, ako se dvoje zaljubljenih popnu na Kamen ljubavi i na njemu se poljube, njihova ljubav će trajati večno.

Jedan od najlepših vodopada naše zemlje, Ripaljka, nalazi se na Ozrenu.

Lekovita planina

Da li zbog klimatskih karakteristika ili zbog postojanja takozvane Ruže vetrova, tek boravak na planini Ozren pogoduje svima. Najviše onima koji boluju od plućnih i očnih bolesti.

Planina Ozren, Kamen ljubavi Foto: Shutterstock

Još 1935. godine otvorena je i Specijalna bolnica „Ozren“, namenjena primarno plućnim i očnim bolesnicima, navodi „Sokobanjac“. Kako je vreme odmicalo, tako su u okviru nje otvorena i druga odeljenja i službe.

Na nadmorskoj visini od 1.178 metara nalazi se Leskovik, najviši vrh planine, na kojoj se, uz lepo uređena izletišta i odmorišta, pored ostalih atrakcija, nalazi i manastir zanimljivog naziva.

Manastir Svetih Arhangela na Ozrenu

U narodu su se do danas očuvala dva predanja o nastanku manastira Jermenčić na planini Ozren.

Po onome koje je zastupljenije i nekako logičnije, kada se uzme u obzir njegov naziv, osnovali su ga krajem 14. veka kaluđeri iz Jermenije, koji su se na tom mestu skrili od turskih vojnika.

Planina Ozren Foto: Shutterstock

Poznato je da je turska vojska ipak spalila manastir, a i da su kaluđeri spas pronašli na tlu Fruške gore.

Drugo predanje pominje srpskog despota Stefana Lazarevića kao ktitora, koji je grčke monahe sa Sinaja zadužio da podignu ovu svetinju.

Bilo kako bilo, ostaci manastira posvećenog Svetim arhangelima Gavrilu i Mihailu otkriveni su tek vekovima kasnije. Tačnije, tokom 19. veka, kada je na njegovim temeljima podignuta današnja svetinja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja