• 0

5 destinacija koje obavezno treba posetiti tokom 2023. godine

Gradovi bogati istorijskim i kulturnim znamenitostima, čest su izbor turista. Ovo su samo neki od njih

  • 0
Istanbul

Foto: Pixabay

Putovanja iz osvete je odrednica koja se sve češće može čuti. Smatra se da će veliki broj ljudi iz celog sveta tokom ove godine želeti da nadoknadi propušteno, što se putovanja tiče.

Zato i ne čudi što se sve češće mogu pročitati različite liste destinacija koje ni u kom slučaju ne bi trebalo propustiti tokom 2023. godine.

Ovako izgleda naš predlog.

1. Istanbul, Turska

Nekadašnji Stambol na Bosforu opčinjava posetioce već na prvi pogled. Dovoljno je posetiti nadaleko čuvenu Plavu džamiju ili Aja Sofiju, te se provozati Bosforskim moreuzom da bi se shvatilo zbog čega grad, smešten na dva kontinenta predstavlja obaveznu destinaciju za ovu godinu.

Znamenitosti Istanbula su brojne, pa računajte da ih nećete moći posetiti sve tokom jednog putovanja.

Zato nekadašnji Carigrad i važi za destinaciju kojoj se turisti često vraćaju.

2. Kairo, Egipat

Grad u blizini delte reke Nil važi za najveći u celoj zemlji. Kairo je nadaleko poznat po kompleksu piramida u Gizi, ali i ostacima drevnog grada Memfisa.

Kairo

foto: pixabay.com

Krstarenje Nilom je nešto što se ne propušta prilikom posete ovom gradu.

3. Budimpešta, Mađarska

Nama jedna od bližih destinacija, u kojoj se nalazi čak i Beorgadska ulica, Budimpešta važi za Kraljicu Dunava.

Lako se može desiti da zbog širine, koju „naš“ Dunav ima u Budimpešti, pomislite da je more. Krstarenje ovom rekom s proleća pruža potpuno drugi pogled na mađarsku prestonicu i njene znamenitosti.

4. Atina, Grčka

Iako mnogi srpski turisti prilikom odlaska ili povratka sa letovanja u Grčkoj najčešće posećuju Solun, poseta prestonici zemlje pruža zapravo potpuno drugačiju sliku. Kosmopolitska, zanimljiva i bogata istorijskim i kulturnim spomenicima, Atina se može pohvaliti i ulicom Karađorđa od Srbije, baš nadomak glavnog gradskog trga.

Evzoni straza garda Grčka

Foto: Dragana Kocić

Osim šetnje Ermu ulicom, koja je nalik beogradskoj Knez Mihailovoj, ne propustite ni posetu novom Muzeju Akropolja i posetu čuvenoj atinskoj Plaki. Kao i za Istanbul, tako i za Atinu važi nepisano pravilo da ćete joj se kad-tad ponovo vratiti, ne biste li posetili brojne znamenitosti kojima se može pohvaliti.

Pariz, Francuska, Ajfelova kula

Foto: Pixabay

5. Pariz, Francuska

Za neke Grad ljubavi, za neke Grad svetlosti, tek prestonica Francuske nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nije lako izdvojiti znamenitosti Pariza koje bi trebalo posetiti.

Među najpoznatijima su, osim Ajfeolovog tornja, muzej Luvr i boemski Monmantr. A ako se tome doda i šetnja Jelisejskim poljima ili poseta dvorcu Versaj, jasno je zbog čega Pariz važi za jednu od najposećenijih, ako ne i najposećeniju destinaciju u svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja