• 0

Renesansa putovanja vozom po Evropi: Najbolje rute za 2023. godinu

Ovo su neke od evropskih ruta koje su trenutno aktuelne ili će biti aktivirane u narednom periodu

  • 0
Železnica, vozovi, voz

Foto: Tanjug/AP

Kažu da, ako želite nešto da promenite, treba negde da otputujete i upoznate neku novu destinaciju. A ako želite još nešto da promenite, razmislite o promeni načina putovanja.

Jedan od razloga zbog kojih se sve više putnika odlučuje za korišćenje železnice, tiče se i zaštite životne sredine.

Čak 14 puta veću količinu ugljen-dioksida emituje avion na relaciji London-Pariz, nego voz na istoj relaciji, podaci su Eurostar-a, prenosi "Euronews.com".

Zato i ne čudi što se putovanja vozom vraćaju u modu. Ovo su neke od evropskih ruta koje su trenutno aktuelne ili će biti aktivirane u narednom periodu.

Od Beča do Pariza

Krajem 2021. godine austrijska nacionalna železnica OBB u saradnji sa kompanijom "Nightjet" uvela je novu liniju između prestonica Austrije i Francuske, a preko Salcburga i Minhena.

Beč, Austrija

Beč, Austrija / Foto: Pixabay/sjuzisue

Putovanje traje 14 sati, a voz na toj relaciji saobraća u oba pravca tri puta sedmično. Cene sedišta su oko 30 evra, dok je za privatni kupe potrebno izdvojiti od 120 evra, pa naviše.

Najavljeno je da će pomenuta kompanija leta ove godine predstaviti i vozove nove generacije, koji po udobnosti mogu da pariraju prvoj klasi u avionima. Kako ističe "Euronews", putnici mogu očekivati bežične stanice za punjenje, besplatan bežični internet, privatne kabine sa tuševima i toaletima i još mnogo toga.

Đenova, Italija, Korona

Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Od Beča do Đenove i La Specie

Linija Beč/Minhen do Milana, kompanije "Nightjet" prema novom redu vožnje, proširena je i na Đenovu i La Speciju, u Italiji.

Zainteresovani odatle mogu nastaviti putovanje vozom prema Nici i Monaku, ali i otputovati u Ćinkve Tere.

Od Brisela do Berlina

U maju ove godine bi belgijsko-holandska kompanija "European Sleeper" trebalo da pokrene svoju prvu rutu, od Brisela do Berlina, preko Amsterdama, što je najavljeno za 25. maj 2023. godine.

U planu je i proširenje u toku naredne godine do Drezdena i Praga.

Pariz, Francuska, Ajfelova kula

Foto: Pixabay

Od Pariza do Barselone

Decembra prošle godine, italijanska državna železnica, "Trenitalia" objavila je plan za novu brzu železnicu, koja će spojiti francusku i špansku prestonicu.

Iako već postoji brzi voz koji spaja Pariz i Barselonu, predviđeno je da nova brza železnička linija između ta dva grada bude pokrenuta krajem naredne godine. Postoje nagoveštaji da bi vremenom moglo da dođe i do povezivanja Madrida sa Italijom, a preko Francuske.

rijeka, hrvatska

Rijeka, Hrvatska / Foto: Pixabay

Od Štutgarta do Zagreba i Rijeke

U novom redu vožnje za 2023. godinu, kompanija "Nightjet" proširila je linije od Minhena do Venecije, te Ljubljane i Zagreba, kako bi ih povezala sa Štutgartom u Nemačkoj.

U toku sezone, voz će saobraćati i do Rijeke, a očekuje se da putovanje traje oko 15 sati.

Vozovi te kompanije saobraćaju do Venecije preko Minhena, Salcburga i Treviza, dok uslugu do Zagreba pružaju "Hrvatske železnice" i "Slovenske železnice", a koje funkcionišu u okviru kompanije "EuroNight".

Ljubljana, Slovenija

Foto: Nikola Tomić

Od Ljubljane do Budimpešte

Putovanje traje oko sedam i po časova, a ova linija je pokrenuta u decembru 2021. godine. Voz kompanije "Hungarian Railways" saobraća od Ljubljane do Budimpešte, a prolazi i kroz Grac u Austriji.

Cena karte je od 16 evra za oba smera.

Ukoliko ste neko ko voli da putuje vozom, ovo je predlog kako možete videti Evropu na odavno poznat, a modernizovan način.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja