• 0

Nada planinari više od 20 godina: Otkrila nam je zašto voli Taru, Zlatar i Alpe, ali i šta je to "Biljober"

Sagovornica Ona.rs deli sa nama impresije sa putovanja po Italiji i Sloveniji, objašnjava zašto za manastir Ostrog smatra da je njena "rodna kuća", te nas pored ostalog, upoznaje i sa tradicionalnom manifestacijom na Rtnju, kojoj prisustvuje već petu godinu zaredom

  • 0
planina Rtanj, manifestacija Biljober Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Da godine nisu prepreka ni za šta, dokazala nam je, a i svakodnevno pokazuje naša sagovornica. Ova dama puna duha planinari više od 20 godina i uživa ne samo u prirodi, nego i u upoznavanju novih znanih i manje znanih destinacija, najpre u našoj zemlji, a zatim i u drugim zemljama. Voli susrete sa novim ljudima i svačim lepim. Nada Stojčević iz Kragujevca nam i ovog puta otkriva mnogo toga zanimljivog.

Sagovornica Ona.rs deli sa nama impresije sa putovanja po Italiji i Sloveniji, objašnjava zašto za manastir Ostrog smatra da je njena "rodna kuća", te nas pored ostalog, upoznaje i sa tradicionalnom manifestacijom na Rtnju, kojoj prisustvuje već petu godinu za redom.

Destinacija po kojoj će pamtiti prethodnu godinu

Budući da sam veliki ljubitelj prirode, nije mi baš lako da se opredelim samo za jednu destinaciju. Tokom prethodne godine uspela sam da iskoristim sve prilike za putovanja koje su mi se ukazale, a za koje sam smatrala da će biti zanimljive. Priznajem da ih nije bilo baš malo.

Vlašić Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Pomenula bih moje omiljene planine, Taru i Zlatar, na kojima mi je svaki korak pričinjavao veliku radost. Ipak, ne mogu da izostavim uvek atraktivne Prokletije, Romaniju, Vlašić, novootkriveni kanjon reke Cvrcke, Goč i druge znane i manje znane planine.

Ono po čemu ću još pamtiti prethodnu godinu jeste letovanje u Grčkoj. Posle dvogodišnje "korona pauze", taj željno iščekivani odlazak u zemlju koja je meni najomiljenija destinaciju za letnji odmor dao je poseban pečat mojim aktivnostima u prirodi.

Poseta Gledićkim planinama oko Nove godine

U pitanju je planinarska akcija, koja se smatra tradicionalnom i odvija se svakog 2. januara. Ove godine je bila sasvim posebna zbog izuzetno toplog i sunčanog vremena, što se naročito odrazilo na dobro raspoloženje planinara.

Krenuli smo iz sela Bajčetina markiranom stazom do gledićkog Crnog vrha, gde smo se odmorili uživajući u predivnim pejzažima okolnih brda. Kružnom stazom smo se vratili do našeg Doma "Dr Sonja Perišić " u Adžinim livadama. Tu smo se proveselili uz pesmu i igru, nazdravili svim budućim akcijama i drugarstvu koje se izrodilo zbog zajedničke ljubavi koju gajimo prema prirodi.

manastir Ostrog Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Utici nakon posete manastirima Ostrog, Kumanica i Morača

Božjim promislom krštena sam u manastiru Ostrogu kao odrasla osoba, tako da je svaka moja poseta "rodnoj kući" nezaboravna. Ta moja radost u srcu kraj kivota Svetog Vasilija, slava mu i milost, uvek stvara još jaču želju da mu se vratim, pomolim, zablagodarim za sve trenutke sreće i zaištem snagu u slabosti, kada naiđu iskušenja.

manastir Morača Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Takva osećanja je teško rečima opisati, to se doživljava, to daje duhovnu jačinu za život.

Blagoslovom iz velikih svetinja, manastira Morače i Kumanice, moje pokloničko putovanje se završava duhovnim okrepljenjem kao prekom potrebom.

manastir Kumanica Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Impresije sa ovogodišnjih putešestvija po Sloveniji i Italiji

Moram priznati da je to bilo jedno od onih putovanja po kome ću pamtiti prošlu godinu.

Uvek me prvo impresionira čistoća na svakom mestu u Sloveniji, bistri potoci i reke, uredna seoska domaćinstva, puno cveća i zelenila, što odaje odličan, gotovo rajski utisak. U planinama Slovenije i Italije se osećate sigurno, jer su pešačke staze uređene i obezbeđene za kretanje planinara. Jezera imaju šetališta i zabavne parkove za najmlađe, puno restorana i drugih sadržaja koji su usklađeni sa prirodnim ambijentom nacionalnih parkova.

Očarava vas dominantna zelena boja četinara u kontrastu sa monumentalnim belim stenama visokih vrhova Alpa. Gde god bacite pogled, vidite neverovatnu lepotu i poželite da joj se što pre vratite.

Manifestacija "Biljober" na Rtnju

Otako sam je otkrila, ne propuštam je već pet godina zaredom. To je petodnevna manifestacija posvećena ljubiteljima prirode i sakupljačima lekovitih biljaka.

Organizatori su Turistička organizacija Sokobanja, apotekarske ustanove i udruženja lekovitog bilja. U programu su predviđeni izleti i stručna predavanja o korišćenju biljaka za čajeve, izbor "Princeze Biljarice", najlepšeg venca od ivanjskog cveća, sajam lekovitog bilja, meda i zdrave hrane.

Centralni događaj manifestacije je branje biljaka uz stručnu pomoć poznavalaca lekovitih trava na padinama Rtnja. Na Ivanjdan, 7. jula, organizuje se prevoz do podnožja planine, a zatim se kreće u pešačenje do vrha Rtnja i usputnu berbu. Svake godine je sve više biljobera i zaljubljenika u blagodati prirode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja