• 0
 ≫ 

Tvrđava u gradu na reci Mostongi nemi je svedok bogate istorije Bača

 ≫ 

U vreme kada je Ugarskom vladao kralj Karl Robert Anžujski, u periodu između 1338. i 1342. godine, podignuta je današnja bačka tvrđava

  • 0

Foto: Ivan Strahinić

Oko 140 kilometara deli prestonicu naše zemlje i opštinu Bač, koja je i zaslužna za naziv čitave oblasti na samom rubu prostrane Panonske nizije, oivičene rekama Dunavom i Tisom.

U dalekoj prošlosti, područje današnjeg Bača bilo je močvarno, dok otkriveni materijalni ostaci potvrđuju prisustvo ljudi još u doba mlađeg neolita.

O gradu na reci Mostongi, koja je nekada bila jedna od pritoka mnogo moćnijeg Dunava, a danas je njeno korito suvo, prvi pisani trag datira iz 535. godine.

Kako navodi dr arhitekta konzervator Slavica Vujović, u tekstu na zvaničnom sajtu Opštine Bač, tada je imperator Justinijan, car Istočnog rimskog carstva, u jednom pismu pomenuo i Bač.

Bačka tvrđava, 365 dana kroz Srbiju

Foto: Ivan Strahinić

Bogata istorija grada na Mostongi

Brojni narodi su tokom istorije naseljavali područje današnjeg Bača i mnogi od njih su ostavili svoj trag. Sloveni, Huni, Avari, Ugari...

Zanimljiv je podatak da je u nekadašnjoj Ugarskoj Bač igrao značajnu ulogu, toliku da je bio i sedište arhiepiskopije.

- Bač je glasovito mesto, kojeg ubrajaju među ostale velike gradove. Tu se nalaze pijace, trgovačke radnje, zanatlije i grčki naučnici. Žito je pak jeftino, jer se može naći u izobilju... – zapisao je u svom delu „Geografija“ 1154. godine arapski geograf po imenu Idrizi, ističe „Bac.rs“.

Bačka tvrđava, tvrđava Bač

Foto: Ivan Strahinić

Nemi svedok istorije

Postoji mišljenje da je još u drugoj polovini 9. veka na mestu današnje Bačke tvrđave postojalo avarsko utvrđenje, te da je upravo na njegovim temeljima i podignuto utvrđenje, u okviru takozvanog vodenog grada, budući da je prilaz tvrđavi bio moguć samo sa rečne strane.

U vreme kada je Ugarskom vladao kralj Karl Robert Anžujski, u periodu između 1338. i 1342. godine podignuta je današnja Bačka tvrđava.

Foto: Ivan Strahinić

I danas se oko tvrđave može videti korito reke Mostonge, koje ju je okruživalo, ističe „Vojvodina.travel“ .

Oblika nepravilnog petougla, tvrđava u Baču poznata je i po odličnoj očuvanosti. Najznačajnija, takozvana Donžon kula u okviru utvrđenja dostiže visinu od 22 metra i ima pet spratova.

Bačka tvrđava okarakterisana je kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Video: Tvrđava stoji uprkos vremenu: Zamak vilinskog kralja u postojbini jednog naroda iz Vojvodine

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja