• 0
 ≫ 

Ovaj portugalski grad su čitaoci poznatog magazina proglasili "Gradom godine 2022"

 ≫ 

Upravo se Porto smatra zaslužnim i za naziv čitave zemlje

  • 0
Porto Portugal Foto: Pixabay/amurca

Drugi grad po veličini i značaju u Portugaliji, odmah nakon prestonice Lisabona je nadaleko poznat po proizvodnji vina, ali i bogatom nasleđu.

Porto na najbolji način uspeva da spoji bogato istorijsko i kulurno nasleđe sa savremenim načinom života, oličenim najpre u živosti brojnih ugostiteljskih objekata.

Upravo ovaj grad se smatra zaslužnim i za naziv čitave zemlje. A staro gradsko jezgro Porta se počev od 1996. godine nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a, te predstavlja polaznu tačku za upoznavanje grada.

Svemu tome treba dodati i podatak da je pre nekoliko dana Porto ovenčan nagradom „Grad godine“ za 2022., navodi „Visitporto“. Nagrada je dodeljena na ceremoniji u Londonu, a na osnovu glasova čitalaca časopisa „Food and Travel Magazin“.

Porto Portugal Foto: Pixabay/richardmc

Znamenitosti Porta

Izuzev starog gradskog jezgra, obeležjem Porta smatra se i reka Duoro koja protiče kroz grad. Šetalište pored reke, „Ribeira“, poznato je i po nekoliko građevina, koje se nalaze u blizini, poput gotičke svetinje, posvećene Svetom Franji ili palate Bolsa.

Najznačajniji sakralni objekat je katedrala smeštena u gornjem delu Porta, u blizini zidina koje su tokom istorije štitile grad. Smatra se da je gradnja katedrale počela tokom 12. veka, ali da je nakandno dograđivana i obnavljana, čime se i objašnjava mešavina arhitektonskih stilova. U neposrednoj blizini katedrale nalazi se i manastir, izgrađen tokom 14. veka.

Porto Portugal Foto: Pixabay/instagramfotografin

Ulaz u katedralu je besplatan za sve, dok se ulazak u manastir naplaćuje 3 evra po osobi, s tim da je za decu uzrasta do 10 godina ulaz u manastir slobodan, navodi „Introducingporto“.

Jedna od atrakcija grada je i palata Bolsa. Izgrađena je 1842. godine, ali je tek nakon oko pet decenija otvorena. Ovo neoklasično zdanje nalazi se u centru Porta, u blizini crkve Svetog Franje. U toku organizovanih polučasovnih obilazaka posetioci imaju priliku da, pored ostalih zanimljivih prostorija vide i Zlatnu sobu, čiji su zidovi prekriveni zlatnim listićima, ali i Arapsku sobu, grandioznu prostoriju uređenu u mavarskom stilu.

Porto Portugal Foto: Pixabay/alexanderfriedrichmsc

Zanimljivi muzeji u Portu

Iako se grad ne može pohvaliti sa mnogo muzeja, neki od njih su posebno interesantni, kao što je recimo Muzej tramvaja.

Sa vrtovima Kristalne palate, Romantični muzej „Quinta da Macieirinha“ važi za jedan od atraktivnijih. Vojni muzej Porto, Portugalski centar fotografije i Muzej vina Porta, takođe su nezaiobilazni za bolje upoznavanje istorije ovog grada, navodi „Porto-tourism“.

Čak i ako neko ne želi da obilazi muzeje u Portu, dovoljno je da prošeta do centra grada i železničke stanice „Sao Bento“ i da uživa u zidnim mozaicima, koji oslikavaju istoriju Porta na najlepši mogući način.

Video: Spolja izgleda kao katedrala, unutra vas čeka eksplozija boja: Da li je ovo najlepša pećina na svetu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja