• 0

Ovo selo u Rumuniji ima lek za razvod: Za 300 godina tamo se desio samo jedan

Da li je ovo pravo rešenje za sve koji imaju želju za raskidom ili je pak blaži oblik zatvora?

  • 0
Biertan, Rumunija, Transilvanija, selo Foto:Shutterstock

Bierten je selo u misterioznoj Transilvaniji, predelu Rumunije, a pored prirodnih lepota krasi ga čuveni "lek za razvod" ili kako ga još nazivaju "bračni zatvor".

U njemu su parovi čiji brakovi više nisu funkcionisali bili zaključani nedeljama kako bi rešili svoje probleme. Iako zvuči veoma bizarno, ispostavilo se da je u ovom mestu, za 300 godina, razveden samo jedan par.

Kako navodi "romania-insider.com", ovaj "zatvor" se nalazi u sklopu crkve u selu, a lokalni episkop je bio taj koji je zaključavao ljude, gde bi proveli do šest nedelja radeći na tome kako da ožive svoj brak. Dok su bili tamo, trebalo je da dele sve, jedan jastuk, krevet, sto, stolicu pa čak i viljušku.

Ideja da se ovako rešavaju bračni problemi izvire još u srednjem veku, gde se shvatanje razvoda ili raspada braka nije smatralo dobrim rešenjem, već velikom sramotom i kao nešto što je smatrano nezamisivo.

Stoga, kada bi se par odlučio na razvod, potražio bi episkopa, a on bi ih poslao u četiri zida kako bi bilo stoprocentno utvrđeno da li ima spasa njihovoj zajednici. Međutim, ako par ipak izdrži i istraje u odluci da se razvede, onda je predviđeno da ženi ide polovina zarade muže. Ali ovo ne važi i za drugu ženu koja odluči da se razvede.

Biertan, Rumunija, Transilvanija, selo Foto:Shutterstock

Trenutni sveštenik sela navodi da je razlog braka često bio opstanak, a ne ljubav. Na to dodaje:

- Ako je par bio zaključan unutra šest nedelja, bilo im je veoma teško da steknu dovoljno hrane sledeće godine, pa je postojao određeni pritisak da izađu i nastave da rade zajedno - zaključuje sadašnji paroh. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja