• 1

Misteriozna planina Radan je bogata pričama i legendama koje će vas iznenaditi

Pored prirodnih i istorijskih lepota, veo misterije obgrlio je planinu Radan

  • 1
Radan planina Radan planina / Foto: Shutterstock

Ako ste ikada posetili planinu Radan, sigurno je ostala duboko uklesana u vašem sećanju.

Redovi zelenila, drveća, brežuljaka i voćnjaka se nižu, čini se, u nedogled. Istorijske priče koje su prvobitno obeležile ovu planinu ne stoje same, već ih prate razne legende i misteriozna dešavanja. Neko bi rekao da je prava slika borbe moćne prirode i ljudskog znatiželjnog uma.

Postoji li objašnjenje i šta stoji iza ovih pojava, teško je na to odgovoriti, ostaje nam da pretpostavljamo ili da se samo prepustimo drugačijim čudima prirode, navodi "juznasrbija.info"

Samo ime Radan dodeljeno je ovoj planini iz više verovanja. Jedno verovanje navodi da je dato po hajduku Radovanu koji je nemilosrdno utvrđivao pravdu sa Turcima, drugo pak govori o povezanosti sa božanstvom izvodeći ime iz "Raj dan". Međutim i tome prkosi verovanje da je ime dato po tome što je bogata rudama cinka, zlata, srebra i olova. Svako verovanje je zanimljivo na svoj način, složićete se.

Ovo su samo neke od priča koje stoje iza ovog dragulja Srbije.

Zaspali na Radanu, a probudili se u se u Prokuplju

Razna srpska vojske hodala je Radanom, međutim ova priča govori o vojsci Lazara pre Boja na Kosovu. Prema legendi, odlučili su da naprave pauzu zbog čega su zaspali na Radanu, ali kada su se probudili našli su se u Prokuplju.

I to nije jedini sučaj vezivan za ovu prirodnu teleportaciju. Ponovila se i provlačenjem naše vojske za vreme Prvog svetskog rata.

Takođe je priroda "ratovala" uz nas, kada se podigao nivo reke i na stotine Bugara se udavilo u njoj. Tada je reka prozvana Pusta reka.

Lepote Srbije Foto: Marko Milošević, iz arhive TOS-a, planina Radan

Lekovitost

U Drugom svetskom ratu se takođe dogodilo takozvano čudo. Načelnik partizanske bolnice, doktor Mladen Stojanović rekao je da je primetio nešto neverovatno, da se velika i brza zacelenja ranjenika dešavaju na ovoj planini.

Priča o lekovitosti ispraćena je i leskovačkim profesorom Vidakom Jovanovićem, koji je život posvetio tragajući za biljkom na ovoj planini za koju je dokazano imao tvrdnje da sadrži protivotrov zmijskog otrova.  Na žalost, preminuo je pre nego što je uspeo da objavi tajnu istraživanja.

Đavolja varoš

Za ovo mesto smo svi slušali još od malena i uvek se provuče nova verovanja i legende vezane za ovo (zamalo svetsko) čudo prirode. Krase je neverovatni zemljani oblici sa kamenim kupama, različitih veličina, kao i vrlo upečatljiva crvenkasta boja izvora i zemlje.

Mnoge priče je vezuju sa đavolima i zlim silama. Ta teorija se pored legende nastanka i stvorenja koja su po verovanju tu viđana, povezuje i sa padanjem vojnih aviona iz nepoznatih razloga na planinu.

Naime, bez ikakvog razloga su se tokom Drugog svetskog rata obrušavali avioni nemačke vojske, pa su meštani govorili da je to đavolje delo. Dok naučnici tvrde da je u pitanju optička varka drveća, koja je izazvala nepažnju pilota. Ali to svakako ne daje odgovor zašto baš tu, kada se nije dešavalo nigde drugde?

Đavolja varoš Foto: Mateja Beljan

Jeleni dolaze sami 

Ovo je još jedno verovanje, ali ovoga puta je u pitanju fauna. Planina je još nazivana Petrovom gorom, zbog crkve Svetog Petra, izgrađena na starim temeljima. U blizini crkve nalazilo se mesto na kome bi svako malo dolazio jelen i polagao glavu na panj izgledajući kao da traži da mu je ljudi odseku u znak žrtve bogu. Dolazili su učestalo, dok u nekom momentu to nisu uradili. Od tada se ne pojavljuju više, a ostalo je mesto koje meštani često obilaze.

Ovo su samo neka od verovanja i priča koja žive na ovoj predivnoj planini, ali je ova misterioznost čini još bogatijom.

(Ona. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pera

    29. januar 2023. | 19:26

    Možemo mi da se divimo i pišemo svakodnevno o lepotama Radan planine,Vidojevice,Sokolovice ali će na prvom mestu uvek biti Zlatibor i zapadna Srbija. Stvar je u političarima iz ovih krajeva koji kada zahvaljujući politici odu iz rodnog kraja odmah zaborave ko su i odakle su. Jedini cilj im je da nastave svoj život u prestonicu , na kraj pameti im me pada da se rukama i nogama bore za promociju i unapređenje života svojih dojučerašnjih sugrađana. Na prstima jedne ruke mogu da se nabroje nastupi poslanika iz Toplice za skupštinskom govornicom. Uglavnom ćute i podižu ruke onako kako im se kaže.

    Podelite komentar