• 0

Najpoznatije skijalište u Turskoj nadvisuje prvu prestonicu Osmanskog carstva

Mnogo je razloga zbog kojih treba posetiti Bursu. Najpre je tu izuzetan istorijski i kulturni značaj koji grad ima

  • 0
Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Iako oko tri sata vožnje brodom deli prvu prestonicu Osmanskog carstva od nekadašnjeg Konstantinopolja, danas Istanbula, turisti neretko zapostavljaju Bursu.

Izuzev brodskom, Bursa je sa Istanbulom povezana i redovnom autobuskom linijom. Turisti koji posećuju ovaj kosmpolitski grad na Bosforu obično u Bursu odlaze na kraći izlet.

Ipak, Zeleni grad, kako se Bursa još naziva, zaslužuje mnogo više od jednodnevnog izleta.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Zelena džamija u Bursi

Brojne su islamske bogomolje u Bursi. Među njima se po lepoti i neobičnosti izdvaja Ješil (tr. Yeşil Cami) ili Zelena džamija.

Izgrađena je početkom 15. veka, u okviru verskog kompleksa, poznata je i kao džamija sultana Mehmeda Prvog. Budući da u unutrašnjosti prednjače delovi u zelenoj boji, otuda i naziv ovoj džamiji, ističe „Bursahomes“.

Nešto starija od nje je i Velika džamija.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Skijalište i znamenitosti grada

Nakon 20-ak minuta vožnje teleferikom iz Burse stiže se do planine Uludag, koja je poznata turistička destinacija u tom delu zemlje. Ujedno je tu i najpopularnije skijalište u Turskoj.

Budući da se njen najviši vrh nalazi na nešto više od 2.500 metara, jasno je da posetiocima nudi i uživanje u fantastičnom pogledu na grad i njegovu okolinu.

Mnogo je razloga zbog kojih treba posetiti Bursu. Najpre je tu izuzetan istorijski i kulturni značaj koji grad ima. Ponikla na antičkom grčkom naselju, Bursa je zatim bila značajan grad u doba vizantijske vladavine, da bi vremenom postala i prva prestonica Osmanskog carstva, navodi „Thebestofbursa“.

I mada turisti radije posećuju Istanbul, koji je neosporno fascinantan grad, Bursa nekako ostaje u zapećku. Ali oni koji odluče da odvoje više od par sati za posetu ovom gradu, ostaju fascinirani njegovim atrakcijama.

Samim tim što je manje turista prisutno u Bursi, u poređenju sa Istanbulom, čini grad interesantnijim i lakšim za obilazak. Većina znamenitosti locirane su u centru, pa ih je i prilično lako obići.

Posebno je atraktivna poseta glavnom gradskom bazaru, u kome se nekada primarno trgovalo svilom, budući da je Bursa bila značajna stanica na putevima kojima se ova tkanina dopremala sa istoka na zapad. Danas se u Koza Hanu, odnosno Bazaru svile, nalaze mnoge obnovljene građevine, od kojih je većina promenila namenu. Centralna dvorišta među nekadašnjim trgovinama iskorišćena su za kafiće na otvorenom, što daje posebnu čar tom delu grada.

Video: Nekada raj za profesionalce, sad skijalište za plići dzep, čaj 100 rsd

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja