Tajne noćne pekare u Firenci za sve ljubitelje kasnog grickanja
Kada otputujete na neku destinaciju na kojoj nikad niste bili, jasno je da ćete se potruditi da osetite čari novog grada. Muzeji, znamenitosti, ljudi, hrana...
A ako vas put nanese u Italiju, koja je, svima poznato zemlja testa, posebno u srce Toskane i njen glavni grad Firencu, ne propustite noćne pekare, piše "ItalyExplained".
Ukoliko se u pola noći zadesite na ulicama ovog grada, nemojte se iznenaditi ako u jednom trenutku osetite miris svežeg peciva iz mnogobrojnih pekarskih objekata u centru grada.
Naime, one nisu otvorene tokom uobičajenog radnog vremena, niti ih posećuje šira javnost. U pitanju su veleprodajne pekare koje svakodnevno snabdevaju kafiće i restorane širom Firence svežim pecivom i hlebom. Kada većina stanovništva grada spava, oni rade punom parom, pa zato, ako ste na ulicama u periodu od 2.00 do 4.00 ujutru, znajte da glad možete utoliti u nekim od tih pekara.
Najbolji način da ih pronađete jeste da hodate otvorenog nosa. One su u neupadljivim izlozima, ali kada su rerne uključene, njihov miris se širi velikom brzinom. Postoje dva pravila koja bi trebalo da poštujete da biste uživali u tajnim noćnim pekarama.
Jedite u tišini
Prvi je da morate da ćutite. Pošto se pekare nalaze usred stambenih zona, a nemaju mesta za sedenje, uglavnom se posetioci okupljaju ispred samih objekata i tu obeduje. Caka je u tome što lokalno stanovništvo ne voli da ih bude bučni ljudi koji jedu pecivo.
Bez jelovnika
Pošto ne postoji jelovnik, kada dođete u pekaru, morate odmah naručiti to što želite ili da posebno zatražite po imenu (na primer kroasan ili nešto sa voćem) ili jednostavno tražite nešto što je najsvežije. Takođe, budite spremni da platite u gotovini do dva evra po pecivu.
Pored "per favore" - molim vas i "grazie" - hvala, evo nekoliko fraza koje vam mogu pomoći tokom posete pekari:
- "cornetto" - kroasan, ali se ponekad koristi i za osnovno pecivo koje ljudi dobijaju uz jutarnji espreso u lokalnom baru
- "bombolone" - nalik dignutoj krofni, obično sa premazom od granula šećera i nekom vrstom punjenja
- "kualcosa con frutta" - nešto sa voćem
- "kualcosa con cioccolato" - nešto sa čokoladom
- "kualcosa con crema" - nešto sa kremom
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kaliopi otpevala čuveni hit na početku revije Bate Spasojevića
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.