• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beskonačni tunel knjiga je atrakcija glavnog grada Češke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turisti ne žele da odu iz Praga dok ne posete ovu umetnost

  • 0
prag kuća koja pleše

Foto: Hans Peter Schaefer/Wikipedia

Glavni grad Češke, Prag, poznat je po brojnim stvarima poput Astrološkog sata, piva ili Karlovog mosta. A da li ste znali da se u gradu koji leži na reci Vltavi nalazi i zanimljiv tunel od knjiga?

Jasno je da će retko ko u listu obaveznih stvari koje treba videti staviti i posetu Gradske biblioteke, ali verujte da to nije nimalo loša ideja. U nastavku saznajte još zanimljivosti ovog upečatljivog tunela, piše "LivingPrague".

Ovaj tunel se zove "Idiom" ili "Kolona znanja", postoji od 1998. godine, u sebi sadrži 8.000 knjiga i delo je slovačkog umetnika Mateja Krena. Smešten je u centru Starog grada, na Marijanskom trgu, gde se i nalazi Gradska biblioteka. Sve te knjige su ili poklonjene ili spašene sa deponija.

Upotreba knjiga kao građevinskog materijala je nešto što se često povezuje sa ovim umetnikom koji živi i radi u Pragu.

Rupa u obliku suze nalazi se na prednjoj strani stuba i visoka je više od dva metra. Unutar stuba se i plafon i baza ogledaju kako bi se povećao osećaj beskonačnog prostora. Kada se uđe u tunel, nastaje  utisak da je beskonačan. Čudno, ali nikada nije otkriveno šta drži naslaganje knjige na okupu.

Brat blizanac u Brazilu

Originalni "Idiom" pojavio se 1995. na Bijenalu u Sao Paulu. Izgledao je dosta slično, a bio je i kraći s obzirom na ograničenje visine plafona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja