• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posetili smo čuvenu Švarglijadu u Lokvama: Manifestacija u duhu pravog domaćinstva!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove godine je 16. po redu Švarglijada, a priredili su pravu zabavu za sve uzraste!

  • 3

Švargle su prave mesnate đakonije koje su ukorenjene u tradiciju Vojvodine. Ove godine se 4. i 5. februara u selu Lokve održala 16. Švarglijada.

Nismo mogli da odolimo prilici da isprobamo proizvode lokalnih proizvođača i učesnika ove manifestacije koji su se takmičili u pravljenju švargli. Tamo su nas dočekali široki osmesi, bogata trpeza i odlična domaća atmosfera.

Učesnici su imali priliku da pripremom ovog zanimljivog specijaliteta Vojvodine otvore manifestaciju. Mogli su se videti razni načini i recepture za spremanje švargli, kao i različiti začini koji su vladali svakim kazanom.

Takmičarski, ali pre svega prijateljski nastrojeni učesnici podelili su svoje utiske govoreći da je ovo još jedan način da se lepo provedu i druže, radeći ono što vole i negujući tradiciju.

- Ostavili smo mladima, da imaju volju da dolaze i dalje! Malo imamo mladića, ali oni i dalje žele da učestvuju i da se bore za prvo mesto, hvala Bogu i dalje dolaze - rekao je jedan od dugogodišnjih učesnika ovog vatrenog, ali druželjubivog takmičenja.

Kao preporuku za potpuni utisak, naveli su da je odlična kombinacija švargle i neke lepe domaće rakije! 

Ono što je upotpunilo ovakvu manifestaciju jeste i učešće đaka koji su ljubav prema svojoj tradiciji i selu prikazali na papirima, maštovito crtajući na zadatu temu "Tradicionalni svinjokolj i Švarglijada". Tako da je takmičenje obuhvatilo ne samo vrsne majstore mesa, već i vešte ručice đaka od prvog do osmog razreda.

Kao pravu motivaciju da nastave sa trudom i učestvuju možda i sledeće godine, na manifestaciji su dodeljene i nagrade. Dečica sa osvojenim prvim mestom mogla su da se vrate kući na točkovima, osvojivši nove bicikle!

Nagrade su podeljene svim učesnicima Švarglijade, dok su posetiocima nagrade bili ukusi zbog kojih će se sigurno vratiti sledeće godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • A. P

    9. februar 2023. | 17:13

    Svargla je zimski domaci specijalitet, ali samo od domaceg mesa, na vojvodanskim receptu ona je delikates.

    Podelite komentar

  • UROŚ

    9. februar 2023. | 18:35

    ČISBURGER JE MNOGO BOLJI.

    Podelite komentar

  • Ivan

    9. februar 2023. | 18:16

    Prava svargla je u turbaku a ne u najlonu👍

    Podelite komentar