• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marta je jedina novinarka u Srbiji koja je pravila švarglu u Lokvama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je Ona.rs kecelja doprinela takmičarskom timu na Švarglijadi

  • 0

Nadomak Vršca, u selu Lokve, devetog i desetog februara održana je 17. Švarglijada, festival koji okuplja ljubitelje čuvenog specijaliteta.

Pod utiscima od prošlogodišnje Švarglijade, naš tim nije odoleo a da ponovo ne poseti ovo selo - ovoga puta u sasvim drugačijem izazovu. Pomenuti "drugačiji izazov" pripao je meni, autorki ovog teksta i plavuši iz videa. I, mogu vam ponosno reći da sam imala čast da pomažem jednom od takmičarskih ekipa u pripremi švargle i da naučim više o samom specijalitetu i njegovoj pripremi.

Da li sam im pomogla ili odmogla, to će moji saigrači verovatno zadržati za sebe, ali sam sigurna da su osmesi na našim licima sa razlogom tu i da govore mnogo o samom događaju.

Lokve je zasigurno selo koje je veoma "živo", a zaslugu pripisujemo stanovnicima koji su aktivni u bilo kom dešavanju u toku godine. Pa su se tako prvog dana Švarglijade okupile ponosne takmičarske ekipe, da se dobro zabave, da uživaju u ukusima tradicije i da, naravno, da pripreme potencijalnu pobedničku švarglu.

Ekipa Udruženja mladih iz Lokava, čiji sam bila ponosni član, uputila me je u svaki korak pripreme.

Švargla potiče sa nemačkog područja i hrana je koja je bogata vitaminima. U razgovoru sam saznala i da se pripremala nakon svinjokolja, a da se jela u zimskim danima, kada našem organizmu najviše fali vitamina D, a koji švargla odlično nadomešćuje. Meso koje je pažljivo i dugo kuvano i pripremano, obogaćuje se dodavanjem ukusa iz bašte, poput paprika, celera i luka.

Iako sam verna svom timu, pošteno moram priznati da ni druge ekipe nisu popuštale.

- Bez lažne skromnosti, najbolji smo! - kaže takmičar iz protivničke ekipe, što samo govori o veoma primetnom takmičarskom duhu prvog dana festivala.

Drugog dana, organizator Darian Tapalaga dodelio je nagradu deci iz osnovne škole, koja su imala kreativan zadatak - da nacrtaju kako svojim očima vide Švarglijadu i tradicionalni svinjokolj. Zatim je stručan žiri birao najbolju švarglu. Nažalost, naša švargla nije odnela pobedu, ali je sigurno bilo teško izabrati šampiona Švarglijade.

Kako sam se snašla u ovom kulinarskom zadatku i da li sam pomogla ili odmogla timu, pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona.rs na Rumenačkoj pihtijadi - probali smo ovaj delikates i nazdravili sa domaćinom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja