• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat i kao "Grad kafe", ovaj italijanski grad je izuzetno bogat atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljiv je podatak da u Trstu postoji čak i Univerzitet kafe

  • 0
Trst, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Smešten na značajnoj strateškoj tački, Trst je oduvek bio interesantan. Tim pre što je tokom proteklog veka za mnoge naše turiste bilo sasvim uobičajeno otići na kafu u ovaj italijanski grad.

Istorija Trsta vraća nas milenijumima unazad. Ipak, najznačajniji period za razvoj grada bilo je doba vladavine Habzburškog carstva.

Pripojen je Italiji 1920. godine, kada i gubi značaj u ekonomskom i kulturnom smislu, da bi tokom Drugog svetskog rata bio upamćen kao jedini italijanski grad u kome je postojao koncentracioni logor, ističe „Trieste-tourism“.

Danas Trst rado posećuju mnogi turisti.

Poznat je po brojnim velelepnim građevinama i odličnoj gastronomskoj ponudi.

Grad kafe

Još u vreme kada je Trst funkcionisao kao slobodna luka, grad postaje poznat po kafi. Slobodno se može reći da je kafa deo duha i šarma ovog italijanskog grada.

Trst, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Poseban ugođaj je ispijanje kafe u nekom od istorijski značajnih ugostiteljskih objekata. Osnovan daleke 1825. godine, „Tommaseo“ se smatra najstarijim kafićem u Trstu. Smešten na istoimenom trgu, bio je čest izbor mnogih čuvenih putnika koji su posećivali ovaj italijanski grad, navodi „Discover-trieste“.

Duh grada i uživanje u fenomenalnom ukusu tršćanske kafe nude i mnogi drugi kafići. Zanimljiv je podatak da u Trstu postoji čak i Univerzitet kafe.

Trst, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Iznenađenja u Trstu ne manjka

Gde god se osvrnete, naići ćete na neku atrakciju. Neoklasična zdanja, šetnja šarmantnim trščanskim ulicama ili poseta dvorcima u okolini, tek su neke od aktivnosti omiljene turistima.

Bazilika Santa Marija Mađore, u čijoj blizini se nalazi starija crkva posvećena Svetom Silvestru, predstavljaju jednu od atrakcija Trsta. Nedaleko od njih nalaze se i ostaci antičkog pozorišta, izgrađenog tokom prvog veka.

Trst, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Ništa manje velelepna nije ni gradska tvrđava San Đusto, ispod čijih zidina se nalazi i istoimena katedrala, ističe „Italyheaven“.

U neposrednoj blizini grada nalazi se i dvorac Miramare, odakle se pruža fenomenalan pogled prema Jadranskom moru. Izgrađeno tokom 19. veka, ovo zdanje je karakteristično po kemenu bele boje iz Istre, od koga je sagrađen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja