• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih 5 tvrđava su najpoznatije u Srbiji i čine deo njene bogate istorije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke od najpoznatijih tvrđava danas su slobodne za posetu, kao što su recimo Niška, Petrovaradinska ili Beogradska tvrđava, mada ima i onih za čiju posetu je potrebno platiti ulaznicu

  • 0
Smederevska tvrđava Foto: Ivan Strahinić

Bogata i burna istorija naše zemlje vidljiva je na svakom koraku. O njoj najpre svedoče ostaci brojnih utvrđenja, koje su gradili osvajači ovih prostora.

Iako su neke tvrđave postale sastavni deo današnjih gradova, lepota njihovih ostataka, koji su u manjoj ili većoj meri očuvani, svedoče o bogatoj istoriji Srbije.

Neke od najpoznatijih tvrđava danas su slobodne za posetu, kao što su recimo Niška, Petrovaradinska ili Beogradska tvrđava, mada ima i onih za čiju posetu je potrebno platiti ulaznicu.

1. Smederevska tvrđava

Nadomak centra grada nalazi se utvrđenje, koje je u vreme vladavine tim gradom izgradio srpski despot Đurađ Branković.

Smederevska tvrđava Foto: Ivan Strahinić

U Malom gradu Smederevske tvrđave, koji je i prvi podignut tokom 15. veka, nalazila se despotova rezidencija, navodi „Visitsmederevo“. Naknadno je dozidan i Veliki grad, kao i 19 kula i bedemi, te je tvrđava dodatno zaštićena rovom.

Smederevska tvrđava Foto: Ivan Strahinić

Cena ulaznice za obilazak Malog grada iznosi 250 dinara za odrasle posetioce, dok je 150 dinara cena za povlašćene kategorije posetilaca, u koje osim učenika i studenata, spadaju i penzioneri. Deca do 7 godina starosti u pratnji jedne odrasle osobe i osobe sa invaliditetom ne plaćaju ulaznicu.

2. Beogradska tvrđava

Simbol srpske prstonice je i Beogradska tvrđava, nadaleko čuvena po parku Kalemegdan. Spomenik Pobedniku krasi njene Beogradske tvrđave, a lepo uređene zelene površine dodatno upotpunjuju šetnju ovim delom grada.

Vojni muzej i ostaci kapija tvrđave, ali i spomenici brojnim velikanima, nalaze se na području Beogradske tvrđave. Tu je i Rimski bunar, kao i Galerija prirodanjačkog muzeja.

3. Niška tvrđava

U blizini reke Nišave, nadomak centra grada, nalazi se jedan od simbola Niša. U njoj se osim nekoliko prostornih celina, izdvaja i nekoliko arheoloških slojeva.

Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Na području Niške tvrđave se osim kompleksa Pašinog konaka i Lapidarijuma, nalaze i Letnja pozornica, zgrada Istorijskog arhiva i Spomen kosturnica učesnika Topličkog ustanka, ali i spomenik knezu Milanu Obrenoviću.

4. Golubačka tvrđava

Izgrađena tokom 14. veka na desnoj obali Dunava, Golubačka tvrđava je priamrno imala odbrambenu ulogu, navodi „Serbia.travel“.

Specifična je po izgledu najjače, takozvane donžon kule, koja se naziva i „šešir kula“. Do Golubačke tvrđave se može stići na dva načina, drumskim i rečnim.

Za posetu tvrđavi Golubački grad naplaćuju se ulaznice i to po ceni od 650 dinara za odrasle posetioce, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog utvrđenja. Deca do 12 godina u pratnji odrasle osobe ne plaćaju ulaznicu, dok je cena za penzionere 350 dinara.

5. Petrovaradinska tvrđava

Kako posetiti Srpsku Atinu, a ne obići Petrovaradinsku tvrđavu i uživati u nestvarnom pogledu na Novi Sad?

Petrovaradinska tvrđava Foto: Wikimedia/Wolfgang Hunscher, Dortmund

Zbog svoje velelepnosti neretko se naziva i „Gibraltar na Dunavu“. Petrovaradinska tvrđava je Spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja