• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Norveški grad se ugnezdio između planina: Bergen nudi mnoge atrakcije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da se nalazi u centralnom delu regije poznate po fjordova, smatra se odličnom polaznom tačkom za upoznavanje ovih prirodnih atrakcija, po kojima je Norveška nadaleko znana

  • 3
Bergen, Norveška

Foto: Pixabay/Michelle_Maria

Gotovo idealnu kombinaciju upoznavanja prirode i lepote čuvenih fjordova, sa jedne i bogate kulture, sa druge, posetiocima nudi Bergen, grad smešten na zapadnoj obali Norveške.

Budući da se nalazi u centralnom delu regije poznate po fjordova, smatra se odličnom polaznom tačkom za upoznavanje ovih prirodnih atrakcija, po kojima je Norveška nadaleko znana.

Grad koji se ugnezdio između planinskih vrhova, nudi priliku i za planinarenje, skijanje ili vožnju biciklom. Posetioci se mogu odlučiti i za rafting ili šetnju lepo uređenim stazama duž prelepe okeanske obale.

Bergen, Norveška

Foto: Pixabay/nextvoyage

Ljubitelji prirode će imati priliku da izbliza vide svu lepotu norveških fjordova, budući da su dostupne i organizovane ture, navodi „Visitbergen“.

Najznačajnija norveška luka

Ne samo da je Bergen izuzetno značajan u strateškom i privrednom smislu, već je ovaj norveški grad poznat i po tome što je uvršten na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Šetnja odlično očuvanim starinskim ulicama, turistima nudi priliku da izbliza uživaju u lepoti srednjevekovnih zdanja i bolje upoznaju istoriju grada, koji je jedna od najvažnijih luka u celoj zemlji.

Muzej Brigens i Hanzeatski, te muzej Theta, tek su neke od znamenitosti koje treba posetiti, zarad još boljeg upoznavanja istorije i kulture ovog zanimljivog grada. Crkva Svete Marije , ali i Pomorski muzej i Norveški muzej ribarstva, takođe bi trebalo da se nađu na listi obaveznih atrakcija prilikom posete Bergenu.

Evropski centar kulture

Zahvaljujući bogatoj prošlosti, Bergen se može pohvaliti i izuzetnim kulturnim vrednostima, ali i činjenicom da je iznedrio neke od najznačajnijih norveških umetnika današnjice, poput violiniste Ole Bula i kompozitora Edvarda Griga.

Jedan od najstarijih filharmonijskih orkestara u celom svetu upravo je Bergenski, a prvo pozorište u celoj Norveškoj otvoreno je upravo u Bergenu.

Stari Bergenski muzej je specifičan, budući da je na otvorenom. Muzejsku postavku čini više od 40 kuća izrađenih od drveta, koje prikazuju odlično očuvanu tradicionalnu arhitekturu 18. i 19. veka, ističe „Visitbergen“. Posetioci imaju priliku da vide kako je izgledao život u tom gradu tokom minulih vekova, ali i da posete pravu pravcatu pekaru, zubarsku ordinaciju ili berbernicu, u kojima je sve autentično.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DZG Rudeš

    3. mart 2023. | 23:45

    Bio sam tamo neko vrijeme, radio...Nepoznat dragulj, rekao bih...ako zanemarite skupoću, uživaćete...

    Podelite komentar

  • Natalija

    16. februar 2023. | 09:04

    Deluje kao grad koga treba obavezno posetiti.

    Podelite komentar

  • Kisa

    16. februar 2023. | 04:57

    Najkisniji grad u Evropi i Norveskoj. Oko 239 dana godisnje je kisa... pa ko voli ...

    Podelite komentar