• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Karneval u Riju je "ogledalo Brazila": Zvuci sambe, kostimi, parade i turisti osvajaju široke ulice

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom cele nedelje vrhunske ekipe škole sambe će pokazati svoje talente u jednosatnim paradama u kostimima

  • 0
Karneval, Rio, Brazil Foto: Tanjug/AP

Čuveni karneval u Rio de Žaneiru ponovo se održava nakon višegodišnje pauze. Od petka, ceo svet su obišle fotografije i video-snimci ekstravagantnih kostima, samba-igrača i mase koja je paradilarala ulicama uz zvuke žive muzike do zore.

Ove godine, posle tri godine, prvi put se proslava vratila u normalu od početka pandemije kovida-19. Prošle godine, Rio je bio primoran da odloži događaj za dva meseca, sa ograničenjima, te su karnevalu uglavnom prisustvovali lokalni stanovnici.

Brazilska vlada očekuje da će oko 46 miliona ljudi prisustvovati festivalu koji traje nedelju dana širom zemlje u gradovima kao što su Salvador, Recife i Sao Paulo. Rio nije jedini grad koji ima svoje proslave, razni brazilski gradovi imaju svoje parade.

Mnogi brazilski gradonačelnici obeležili su početak proslave u petak simbolično predajući ključeve grada svojim kraljevima karnevala. Počele su i prve ulične žurke karnevalskog vikenda, u kostimima sa raznoraznim motivima.

Vlasti u Riju izdale su dozvole za više od 600 uličnih žurki, poznatih kao "blokos", na veliku radost lokalnog stanovništva i turista. Tokom cele nedelje, vrhunske ekipe škole sambe pokazaće svoje talente u jednosatnim paradama u kostimima.

Obraćajući se medijima, Horhe Perlingeiro, predsednik Lige samba škola u Riju, pozdravio je povratak velikih proslava.

- To je tako važna zabava. To je zabava kulture, sreće, zabave i razonode - rekao je on, a piše "Euronews".

Škole sambe, koje su osnovane u siromašnim favelama Rija, okupljaju hiljade plesača, pevača i bubnjara, da ispričaju priču na odabranu temu, nadmećući se da zadive žiri. Tokom Bolsonarovog predsedništva, performansi su često bili politički, sa prikrivenim kritikama ekstremno desničarske vlade zbog pitanja kao što su rasizam, verska netolerancija i uništavanje životne sredine.

Ovogodišnje parade su manje političke. Mnoge škole se vraćaju korenima, birajući teme povezane sa osnivačima sambe i afro-brazilskom kulturom.

- Ovo je trenutak kada Brazil treba da reafirmiše ono najbolje u sebi, posle mračnog perioda i za politiku i za popularnu kulturu. Ovo je vreme svetlosti posle mraka. Karneval je ogledalo Brazila - rekao je Leandro Vijeira, kreativni direktor u školi sambe "Imperatriz Leopoldinense" za brazilski list "Veja".

Grad procenjuje da će karneval doneti 4,5 milijardi reala (880 miliona dolara) za lokalnu ekonomiju. Očekuje se da će popunjenost hotela dostići 95 odsto. Grad je postavio 34.000 prenosivih toaleta na javnim površinama i rasporedio malu "vojsku" sanitarnih radnika, koji obično čiste oko 1.000 tona karnevalskog smeća.

Poreklo i istorija karnevala

Iako se čini da Rio u Brazilu sigurno ima jednu od najvećih i najsjajnijih proslava, karneval nije jedinstven za taj region. Prema onlajn etimološkom rečniku, reč karneval potiče od portugalskog "Carne Vale", što se tumači kao "Zbogom mesu". Iako glasne proslave to ne ukazuju na to, parade i plesovi su zapravo poslednji period "zabavljanja" pre perioda posta. Ovaj period traje do praznika Vaskrsa. Veliki post se obično drži 40 dana, a proslava u Riju počinje samo nedelju dana pre praznika Pepelnica (Ash Wednesday).

Prvi dan Velikog posta - Pepelnica, pada na 22. februar ove godine, kada se završava karneval u Riju. Mnoge crkve održavaju službu, tokom koje će sveštenik ili pastor umočiti prst u pepeo i označiti krst na čelu svakog vernika, govoreći: "Zapamti da si prah i u prah ćeš se vratiti".

Koncept karnevala ima svoje poreklo još ranije - počevši od pagana u Egiptu, da "izvedu zimu" i dočekaju proleće. Kasnije, to je došlo i do Evrope, a sa evropskom kolonizacijom Južne Amerike, tradicije su kombinovane da bi rezultirale velikim proslavama koje vidimo danas u Brazilu. Dodaje se da oko 50 zemalja ima svoje verzije ovog festivala. U Indiji, država Goa je takođe domaćin ovakvog festivala, koji je uveden nakon dolaska Portugalaca. I ove godine slavlje je bilo kod reke Mandovi u Panjimu. Prema Odeljenju za turizam Goe, u prethrišćanskoj eri, karneval je označavao kraj zime i početak proleća, piše "Indian Express".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja