• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad sunca, ali i platana, rodno je mesto čuvenog srpskog pesnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev vrlo povoljnih klimatskih karakteristika, Trebinje je grad poznat i po bogatom kulturno-istorijskom nasleđu

  • 2
Trebinje Foto: Shutterstock

Čak tri granična prelaza nalaze se na teritoriji grada poznatog po platanima i suncu. Ali i Jovanu Dučiću, koji je u gradu na reci Trebišnjici i rođen.

Sa 260 sunčanih dana u toku godine, jasno je zbog čega se Trebinje naziva i Gradom sunca, ali i platana. Upravo je ovo drveće jedno od njegovih obeležja.

Izuzev vrlo povoljnih klimatskih karakteristika, Trebinje je grad poznat i po bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, oličenom kako u Muzeju Hercegovine, tako isto i brojnim spomenicima i ostacima nekadašnjih utvrđenja, ali i brojnim manastirima, koji se u gradu i njegovoj okolini nalaze.

Kulturni centar Istočne Hercegovine

Sa razlogom je Trebinje okarakterisano kao svojevrsni kulturni, ali i istorijski centar cele Istočne Hecegovine. Uz Hercegovačku Gračanicu, koja dominira gradom na Trebišnjici, Trebinjski Stari grad druga je lokacija, koju neizostavno treba posetiti.

Kako navodi „Gotrebinje“, sagrađen je na desnoj obali reke i to iznad Ban-vira, najdublje tačke Trebišnjice. Prema legendi, te lokacije naziv potiče od jednog tužnog događaja, čiji akter je bio ban, koji se u viru utopio. Stari grad nalazi se u samom srcu Trebinja.

Trebinje Foto: Shutterstock

U Trebinju se nalazi i gradski park, nazvan u slavu Jovana Dučića, kao i spomenik njemu posvećen, dok u Hercegovačkoj Gračanici počivaju njegovi zemni ostaci, navodi „Trebinje.rs.ba“.

Grad je domaćin i brojnim manifestacijama, a kao svojevrsno zaveštanje čuvenog Trebinjca, Jovana Dučića, osmišljen je koncept pod nazivom „Trebinje – grad kulture“.

Trebišnjica i platani

Nema spora da je reka koja protiče kroz grad jedno od njegovih obeležja. Isto kao i platani.

Trebinje Foto: Shutterstock

Sa dužinom od skoro stotinu kilometara, reka Trebišnjica smatrana je najvećom ponornicom na evropskom tlu. Najpopularnija izletišta uz obalu Trebišnjice su Lastva i Studenac.

Mostovi koji se na ovoj reci nalaze posebna su priča. Uz Kameni most, tu je i Most Ive Andrića i jedan od najpoznatijih, Arslanagića ili Perovića most, koji je od centra grada udaljen tek nešto više od kilometra.

A kad se već nađete u Trebinju, ne propustite da uživate u omiljen piću u nekom od kafića na centralnog trgu, poznatom po brojnim platanima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Невена

    21. februar 2023. | 19:36

    Наса прелијепа отаџбина,Босна и Херцеговина!

    Podelite komentar