• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Selo u kom nema saobraćaja: Nestvarni pejzaži, šume i osećaj mira čine ovo mesto magičnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što ovo prilično neobično britansko selo čini još leppšim jeste pejzaž u kome se nalazi. Okruženo je šumom, a kuće u njemu su autentične

  • 1
Kloveli, Devon, Engleska Foto: Shutterstock

Iz krajnje neobičnog engleskog sela na litici pruža se fantastičan pogled na Bristolski kanal. Buke u Kloveliju gotovo da nema. Jedino što se može čuti jeste šum talasa.

Zapravo, u ovom autentičnom selu, koje je sa razlogom nazvano Amalfi Ujedinjenog Kraljevstva, saobraćaja nema. Sve što se mora preneti, prenosi se uz pomoć magaraca i zaprege.

U okrugu Devon, na jugozapadu Britanije, baš uz granicu sa Kornvolom, nalazi se selo, u kome živi oko 400 stanovnika.

Kloveli, Devon, Engleska Foto: Shutterstock

I to ne bi bilo ništa čudno, da Kloveli nije selo koje je u privatnom vlasništvu i za koje se od posetilaca zahteva da plate ulaz. Novac od naplate ulaznica zatim se koristi za održavanje autentičnosti sela, karakterističnog po kaldrmisanim ulicama i odlično očuvanim zdanjima.

U prvim decenijama 18. veka selo Kloveli pripadalo je Matildi od Flandrije, engleskoj kraljici koja ga je kupila 1738. godine, navodi „Mybestplace“. Zatim ga je porodica Hamlin kupila od nje, a članovi te porodice i danas imaju vikendicu u selu, koju aktivno koriste.

Potomak te porodice, po imenu Džon Rous je zadužen za upravljanje Klovelijem. Ne samo da brine o očuvanju njegove autentičnosti, već i o redovnom održavanju.

Kloveli, Devon, Engleska Foto: Shutterstock

Ono što ovo prilično neobično britansko selo čini još lepšim jeste pejzaž u kome se nalazi. Okruženo je šumom, a kuće u njemu su autentične. Zato i ne čudi što se malobrojni meštani neretko hvale činjenicom da ih je posećivao i Čarls Dikens.

Glavna ulica Klovelija se strmo spušta prema omanjoj marini, koju krasi kej od kamena iz 14. veka i čamci meštana, što predeo čini da izgleda kao sa razglednice.

Kloveli, Devon, Engleska Foto: Shutterstock

Izuzev mogućnosti šetnje kaldrmisanim ulicama Klovelija, posetioci tokom leta mogu prisustvovati i festivalu posvećenom moru, kome je ovo britansko selo domaćin. Takođe, u selu se nalazi i Ribarska koliba, svojevrsni muzej koji nudi uvid u istoriju ovog, nekada ribarskog sela.

U Kloveliju postoje i autentične zanatske radionice, u kojima se posetioci mogu bolje upoznati sa lokalnim stanovništvom, koje je uspelo da očuva svoju bogatu prošlost, uz prilagođavanje savremenom dobu i njegovim specifičnostima.

Video: Njihovo poslednje selo, napušteno i prelepo

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nisu jedini

    26. februar 2023. | 11:41

    U Grčkoj postoji celo ostrvo bez automobila. Jedino motorno vozilo je đubretarski kamion.

    Podelite komentar