• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grad poznat po ćupriji na Drini ima toliko toga da ponudi posetiocima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzev brojnih atrakcija, poput Andrićgrada, manastira Dobrun i samog kanjona reke Drine, koja protiče kroz grad, Višegrad je nekako protkan legendama

  • 1
Višegrad, na Drini ćuprija

Foto: Ona.rs

Legende protkane bogatim istorijskim nasleđem, ali i činjenicom da je Višegrad usko vezan za našeg jedinog Nobelovca, dovoljni su razlozi za posetu ovom gradu.

U Višegradu je čuvena Na Drini ćuprija... u Višegradu je živeo i osnovnu školu završio Ivo Andrić... u Višegradu je nekada živela i Fata Avdagina, čiju sudbinu je naš Nobelovac i opisao u jednom od svojih romana.

Pored mnogih legendi, Višegrad je poznate i po mnogim atrakcijama.

Prva i najpoznatija među njima svakako je most na Drini, koji je ujedno i jedan od osnovnih simbola Višegrada. Šetnja mostom i uživanje u pogledu na grad i reku, čine neizostavni deo posete.

U neposrednoj blizini mosta nalazi se i spomenik Ivi Andriću, a posetioci mogu videti i kako je spolja izgledala kuća, u kojoj je nekada živeo srpski Nobelovac, dok je boravio u tom gradu. Memorijalna učionica Ive Andrića nalazi se u zgradi, u kojoj je krajem 19. veka funkcionisala Osnovna narodna škola.

Na par stotina metara udaljenosti od starog višegradskog mosta, nalazi se i spomenik velikom veziru Mehmed paši Sokoloviću.

Oko pet kilometara deli Višegradsku banju i Višegrad. Ne samo da su vode ove banje, koja je okružena gustom borovom šumom, lekovite, već se i celo područje zbog klimatskih karakteristika smatra vazdušnom banjom.

Andrićgrad kao kulturni centar i vrsta etno-sela, na samom ušću Drine i Rzava, predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Невена

    2. mart 2023. | 19:05

    Ста имају да виде кад је све пусто.Народ се исељава у Истоцно Сарајево,Београд,Европу али зато имамо Српску и заставе да једемо.

    Podelite komentar