• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva prestonica Brazila danas je nekrunisani letnji centar zemlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Salvador je nadaleko poznat i po ludoj novogodišnjoj žurki, koja traje, ni manje ni više, nego pet dana

  • 0
Salvador, Brazil

Foto: Shutterstock

Letnja prestonica Brazila sa kilometrima dugim plažama i bogatim istorijskim nasleđem, Salvador, najpre je grad radosnih i dobronamernih ljudi.

Njegova istorija seže vekovima unazad, kada je Tome de Souza 29. marta 1549. godine osnovao grad i proglasio ga prvom prestonicom Brazila.

Salvador je nadaleko poznat i po ludoj novogodišnjoj žurki, koja traje, ni manje ni više, nego pet dana.

Grad dobronamernih ljudi

Poznat kao jedinstveni grad, Salvador izuzev kulturnog i istorijskog bogatstva, može da se pohvali i jednim od najvećih karnevala u celom svetu. Radost koja je uočljiva na njegovim ulicama, jedan je od osnovnih razloga zbog koga turisi iz celog sveta vole da posećuju ovaj grad, koji potencijalno može da postane i najveća turistička destinacija u zemlji, ističe „Salvadorbahia“.

U njemu živi blizu tri miliona stanovnika, a u glavnom gradu regije Bahija i prvoj prestonici Brazila ima više od 5.200 ugostiteljskih objekata.

Salvador, Brazil

Foto: Shutterstock

Šta ne propustiti u Salvadoru?

Izuzev brojnih mogućnosti za zabavu, Salvador odlikuje i bogato istorijsko i kulturno nasleđe. U gradu postoji oko tri hiljade građevina, čija starost i jedinstvenost opčinjavaju posetioce. Grad je bogat afrobrazilskim nasleđem u svakom smislu.

U istorijskom centru Salvadora danas se mogu videti građevine iz perioda kada je zemlja bila kolonija, ali i iz ostalih istorijskih perioda Brazila. Istorijski centar ovog grada uvršten je 1985. godine na Listu svetske baštine UNESCO-a, od kada je nekoliko puta restauriran, navodi „Salvadorbahia“. Danas se posebno vodi računa o očuvanju ove istorijske i kulturne riznice grada.

Salvador, Brazil

Foto: Shutterstock

Žila-kucavica Salvadora je trg Kastra Alvesa. Na njemu se nalazi i spomenik ovom brazilskom pesniku.

Prvi panoramski lift u celom svetu, Lasendrin lift, koji danas ima svrhu javnog prevoza, nudi posetiocima mogućnost da sa najviše tačke rute uživaju u pogledu na grad, koji je u najmanju ruku fascinantan.

Salvador, Brazil

Foto: Shutterstock

Na mestu na kome su u kolonijalnoj eri surovo bili kažnjavani robovi, "Largo do Pelourinho", danas se nalaze i brojne kulturne institucije grada. Mnoge građevine datiraju iz perioda između 17. i 19. veka i njihova autentična arhitektura je u velikoj meri očuvana.

Turistima je posebno zanimljiva poseta jedinstvenoj četvrti Salvadora, u neposrednoj blizini zaliva Svih Svetih. Čak 263 prodavnice obuhvata "Mercado Modelo", a posetioci, osim u kupovini lokalnih rukotvorina i suvenira mogu uživati i u jednom od dva restorana, koji na meniju imaju specijalitete karakteristične za regiju Baija.

U prostoru svetionika Bara, u uokviru tvrđave "Santo Antonio da Barra" danas se nalazi Nautički muzej Baije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja