Quantcast
 • 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najviših prestonica Evrope nalazi se u našem komšiluku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije tako lako izdvojiti među mnogim znamenitostima bugarske prestonice one koje turisti mogu obići tokom kraće posete gradu. Za bolje upoznavanje Sofije ipak je potrebno više vremena

 • 1
Dvorac Vrana, Sofija, Kraljevina Bugarska, Istorija, Bugarska istorija

Dvorac Vrana kod Sofije, gde su bugarski komunisti 1946. iz Rilskog manastira preneli i sahranili zemne ostatke kralja Borisa III, da bi ih oko 1949. odneli na nepoznatu lokaciju. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Noncho Iliev

Okružena trima planinanama, na nadmorskoj visini od oko 550 metara, u Sofijskoj kotlini, leži prestonica Bugarske.

Sofija je po broju stanovnika na području jugoistočne Evrope jedan od najvećih gradova, dok je ujedno na visokom 15. mestu po veličini u celoj Evropskoj uniji.

Oko 450 kilometara deli bugarsku prestonicu i Crno more, dok je granica sa Srbijom od Sofije udaljena tek oko 50 kilometara. Zbog povoljnog položaja, grad je imao značajnu ulogu tokom istorije, a kako navodi „Wikipedia,“ grad je okarakterisan kao jedna od najviših evropskih prestonica. Izuzev nekoliko manjih reka, u blizini Sofije protiče i Iskar, najveća reka na tlu Bugarske.

Sakralni objekti u Sofiji

Prepoznatljiva po pozlaćenoj kupoli, crkva Aleksandra Nevskog jedno je od obeležja bugarske prestonice.

Sa zvonikom visine oko 50 i kupolom visokom 45 metara, ova svetinja važi za jednu od najvećih na tlu Starog kontinenta. Podignuta je početkom prošlog veka kao znak sećanja na pogibiju bugarskih, ruskih, beloruskih i ukrajinskih vojnika tokom Rusko-turskog rata, koji je vođen u poslednjim decenijama 19. veka, ističe „Sofia-guide“.

Podno planine Vitoša nalazi se srednjevekovna svetinja poznata kao Bojanska crkva, dok se u samom centru grada može videti crkva koja važi za najlepšu u Sofiji. Posvećena je Svetom Nikoli Čudotvorcu i prepoznatljiva je po visokoj zlatnoj kupoli i četiri manje, koje je okružuju.

Još jedna od crkava koja važi za simbol bugarske prestonice jeste i Sveta Nedelja, koja se nalazi u samom centru. Upravo u toj crkvi su se nalazili i posmrtni ostaci srpskog kralja Stefana Uroša II, pa je ranije nosila naziv Sveti kralj. Današnja crkva Svete Nedelje izgrađena je polovinom prošloga, budući da je ranija Svetinja uništena nekoliko decenija pre.

Sofija, Bugarska

Foto: Telegraf

I naravno crkva Svete Sofije, koja datira iz 6. veka. Izgrađena na temeljima antičkog pozorišta, u vreme turske vladavine služila je kao islamska bogomolja.

Još atrakcija u Sofiji

Nije tako lako izdvojiti među mnogim znamenitostima bugarske prestonice one, koje turisti mogu obići tokom kraće posete gradu. Za bolje upoznavanje Sofije ipak je potrebno više vremena.

Sofija, Bugarska

Foto: Telegraf

U Nacionalnom istorijskom muzeju Bugarske pohranjeno je više od 650.000 eksponata, koji datiraju od perioda praistorije do današnjih dana.

Palata pravde, Zgrada predsedništva i Nacionalna palata kulture, tek su neka od zdanja koja treba videti tokom posete Sofiji.

Predah od šetnje valja potražiti u Gradskoj bašti Sofije, u kojoj se osim bogatog zelenila i lepo uređenog parka, može uživati i u kafićima koji se tu nalaze. A ljubitelji zelenila i prirode mogu uživati i u šetnji po najstarijem sofijskom parku, poznatom kao Borisova gradina ili prošetati do jezera Ariana, koje se nalazi u zapadnom delu tog parka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • Seher

  28. februar 2023. | 18:33

  Identicna n.v. Sarajeva 550 metara.

  2
  0

  Podelite komentar