• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava sa novčićima koje turisti bacaju u čuvenu fontanu u Rimu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečno u toku jednog dana u fontanu Di Trevi turisti bace oko 3.000 evra. Prostom računicom dolazi se do više od milion evra koji završe u ovoj fontani na godišnjem nivou

  • 0
Fontana Di Trevi, Rim, Italija Foto: Pixabay/ansharimages

Svako ko je imao prilike da poseti italijansku prestonicu ne propušta obilazak i najčuvenije fontane u Rimu, za koju je vezan i jedan običaj.

U fontani izgrađenoj tokom 18. veka svake godine se nađe čak više od oko milion evra u kovanicama.

Nekako se logično nameće pitanje šta se dešava sa tolikim novcem? Verovali ili ne, koristi se za vrlo pozitivan cilj.

Od kada datira običaj bacanja novčića u fontanu Di Trevi?

Nesumljivo, jedna od najpoznatijih znamenitosti italijanske prestonice je i raskošna fontana, koja je izgrađena u periodu između 1732. i 1762. godine.

Nikola Salvi, koji ju je dizajnirao, u svom projektu je predstavio kroćenje vode. Bog mora, koji u rimskoj mitologiji nosi ime Okean, prikazan je na kočijama, koje vuku morski konji.

Fontana di Trevi Foto: Marko Jovanović

Od 1954. godine, kada je premijerno prikazan film "Tri novčića u fontani", datira neobični običaj. Veruje se da svako ko leđima okrenut prema fontani Di Trevi bude u nju bacio novčić, sigurno mora barem još jednom da dođe u Rim. Važno je da novčić bace desnom rukom i to preko levog ramena, kako bi se ta želja ispunila, navodi "Euronews.com".

Fontana di Trevi Rim Foto: Filip Plavčić

Šta se dešava sa kovanicama?

Prosečno u toku jednog dana u fontanu Di Trevi turisti bace oko 3.000 evra. Prostom računicom dolazi se do više od milion evra koji završe u ovoj fontani na godišnjem nivou.

Nekoliko puta u toku godine nadležne gradske službe sakupljaju novčiće, koje posle toga skladište. Za sve vreme ovog postupka prisutna je i policija.

Zvanično je 2001. godine gradonačelnik Rima doneo odluku da se svi prikupljeni novčići iz fontane Di Trevi kroiste za lokalnu dobrotvornu organizaciju, što u velikoj meri utiče i na sprečavanje do tada čestih pokušaja krađe novčića iz čuvene fontane.

Fontana Di Trevi, Rim, Italija Foto: Pixabay/ramoswarth

Počev od tada prikupljeni novac biva doniran crkvenoj dobrotvornoj organizaciji "Caritas". Zahvaljujući tolikom novcu, pomenuta organizacija dopunjuje čak oko 15 odsto godišnjeg budžeta.

Dalje se prikupljeni novac koristi za pomoć siromašnim stanovnicima prestonice, odnosno svima onima kojima je pomoć potrebna. Od tog novca se finansira rad narodnih kuhinja, skloništa za beskućnike i drugi projekti tog tipa.

Uz to, od toga se finansira i održavanje kompleksa, smeštenog na periferiji italijanske prestonice, u kome se osim staračkog doma nalaze i zubar i kantina, namenjeni siromašnim stanovnicima italijanske prestonice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja