• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko puta grčkog ostrva Kos nalazi se jedno od najlepših egejskih ostrva Turske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mada je poluostrvo primarno usmereno na turizam i posebno živo u toku sezone, na Bodrumu postoje i gradovi koji žive tokom cele godine

  • 1
Bodrum, Turska Foto: Pixabay/dmitskol

Antički Halikarnas, poznat po grobnici vladara Mauzola, danas je jedno od najpoznatijih turskih letovališta na obalama Egeja.

O koliko atraktivnom letovalištu se zapravo radi, najbolje dokazuje krilatica Sen Trope Turske, koji mu je nadenuo "NYTimes", ističe "Bodrum.org".

U Bodrumu se prepliću uživanje na prostranim plažama i u tirkizno plavom moru, sa istorijom i bogatim noćnim životom. I za svakog posetioca ima po nešto.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/akabrinley

Oko 270 kilometara deli Bodrum od Izmira. Samo letovalište, koje je smešteno na jugu istoimenog poluostvra, gleda na grčko ostrvo Kos.

Zalivi i plaže Bodruma

Na oko pet do deset minuta udaljenosti od Bodruma nalaze se neke od najpoznatijih plaža tog dela poluostrva.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/joepwijsbek

Ipak, ono što daje posebnu draž letovanju u Bodrumu jesu zalivi, među kojima je najpoznatiji onaj u selu Gumušluk. Idealno mesto ne samo za kupanje i sunčanje, nego i uživanje u specijalitetima lokalne kuhinje.

Neki od najboljih ribljih restorana ne samo na poluostrvu, već i u tom delu Turske nalaze se upravo u Gumušluku, ističe "Bodrum.goturkiye", uz napomenu da je u pitanju selo bogate istorije i da su zalasci sunca na celom poluostrvu upravo najlepši tu.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/arinar111

Zaliv Torba poznat je po hotelima visoke kategorizacije, ali i po borovim šumama i fenomenalnim plažama.

Na samo 20-ak kilometara udaljenosti od letovališta Bodrum nalazi se i zaliv Dragut ili Turgutreis, koji važi za glavni trgovački centar poluostrva. Izuzev po bogatom noćnom životu, poznat je i po odličnoj ponudi ribljih restorana, ali i dugim prostranim plažama, te sportovima na vodi.

Istorijske znamenitosti Bodruma

Mada je poluostrvo primarno usmereno na turizam i posebno živo u toku sezone, na Bodrumu postoje i gradovi koji žive tokom cele godine.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/alkemyplay

U Zamku Bodrum, koji je jedna od znamenitosti poluostrva, danas funkcioniše Muzej podvodne arheologije. U njemu se, proed ostalog, mogu videti i predmeti koji su pronađeni na brodovima, koji su na tom području doživeli brodolom. Posebno je zanimljiv podatak da su ostaci nekadašnjeg starogrčkog mauzoleja u Halikarnasu, na kome danas i leži Bodrum, korišćeni upravo za gradnju ovog velelepnog zamka, kako ističe "Bodrum.goturkiye".

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/sameshempire

Luka i marina u Bodrumu, još su neke od atrakcija ovog letovališta, kao i Osmanska kula, Amfiteatar i muzej čuvenog turskog pevača Zeki Murena, poznatog i pod nadimkom "turski Dejvid Bouvi", čija je kuća pretvorena u muzej bogat njegovim ličnim stvarima.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milan

    13. mart 2023. | 06:16

    Sve je to oteto od Braće Grka.... može se ići i na Kos, bar dok Braća Grci ne povrate svoje!

    Podelite komentar