• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podno Hisara leži grad bogate prošlosti poznat i po jedinstvenoj crkvi sa odžakom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Hisaru se od 1922. godine nalazi i Spomenik neznanom junaku, a tu je Memorijalni kompleks, podignut 1971. godine

  • 1
Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Grad na jugu Srbije koji je mnogima prva asocijacija na najbolji srpski roštilj, i te kako ima šta da ponudi turistima.

Izuzev čuvenoj "Roštiljijadi", Leskovac je domaćin i karnevala, ali i filmskog i letnjeg festivala i drugih manifestacija.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Smatra se da je još u vreme rimske vladavine tim područje postojalo naselje na mestu današnjeg Leskovca. U toku srednjeg veka naselje je nosilo naziv Glubočica, da bi kasnije bilo preimenovano u Dubočica. Kako navodi "Wikipedia", današnji naziv grada dovodi se u vezu sa šumama drveta lešnika, odnosno leske, koje su ranije postojale u tom kraju.

Znamenitosti Leskovca

Grad bogate istorije, poznat je i po manifestaciji "Roštiljijada", ali i po brdu Hisar, koje ga nadvisuje i sa koga puca pogled prema Leskovcu i okolini. Na Hisaru se od 1922. godine nalazi i Spomenik neznanom junaku, a tu je Memorijalni kompleks, podignut 1971. godine.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Kuća stara više od jednog veka, poznata kao Šop Đokićeva kuća, jedna je od gradskih znamenitosti, navodi zvanični sajt Turističke organizacije Grada Leskovca. Izgrađena u tradicionalnom, balkanskom stilu, ova znamenitost grada nalazi se u njegovom centru. Otvorena je od 08 do 15 časova za posetioce i nalazi se pod zaštitom.

U centru Leskovca je još jedna interesantna građevina, kuća Bore Dimitrijevića Piksle. Iako ne postoje precizni podaci o vremenu gradnje, poznato je da je u njoj nekada živeo turski paša. Danas se u ovom zdanju može videti stalna etno postavka u okviru Narodnog muzeja u Leskovcu. Za posetioce je otvorena radnim danima u periodu između 09 i 16 časova.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Na padinama planine Kukavica u blizini grada nalazi se i Skobaljić grad, udaljen oko 18 kilometara od Leskovca, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu Grada Leskovca, taj lokalitet se od 1986. godine karakteriše kao kulturno dobro.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Treba pomenuti i arheološki lokalitet na brdu Hisar, ali i nalazište Carični grad,udaljeno oko 30 kilometara od Leskovca.

Crkva Odžaklija i drugi sakralni objekti

Iako na području Grada Leskovca postoje i mnoge druge crkve, jedna od njih je najpoznatija. U okviru Saborne crkve u gradu postoji i crkva koja je posvećena prazniku Rođenja Presvete Bogorodice i izgrađena je na samom početku 19. veka.

Crkva Odžaklija Foto: Shutterstock

Prati je zanimljiva priča, koja je vezana za dovitljivost srpskog naroda. Budući da je u vreme njene gradnje bila aktuelna turska vlast, to su se dovitljivi Leskovčani dosetili da je jednostavno ukopaju u zemlju. Razlog zbog koga crkva ima i dimnjak vezan je za još jednu dosetku naroda tog kraja, budući da su turske vlasti obavestili da zapravo uopšte ne grade crkvu, već kuću za lokalnog sveštenika. Na taj način su mogli da ispovedaju svoju veru i posećuju Svetinju, a da istovremeno ne privlače pažnju vlasti.

U samom centru nalazi se i Saborna crkva Svete Trojice, a neke od poznatijih Svetinja leskovačkog kraja su i ona posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, koja se nalazi u Vučju, kao i Janjuški manastir u istoimenom selu, udaljenom tek nešto više od 10 kilometara od grada.

Video: Najveća pljeskavica na svetu teška je 66kg i napravljena je u Leskovcu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Srba

    11. mart 2023. | 21:14

    Dajte još ovakvih zanimljivosti

    Podelite komentar