• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada siromašno selo, Zlakusa je danas prestonica grnčarskog zanata u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukupno je 18 domaćinstava Zlakuse aktivno u proizvodnji grnčarije, a u selu postoje dva udruženja koja ih okupljaju i to starije, Udruženje lončara Zlakusa i Udruženje zlakuška grnčarija, koje je novijeg datuma

  • 0
Zlakusa

Zlakusa / Foto: Instagram/djordje1273

Sve do prvih godina ovog veka užičko selo Zlakusa nadaleko je bilo poznato po tradicionalnom grnčarskom zanatu.

A od 2005. godine, sa otvaranjem Teržiča avlije, postaje i značajna turistička destinacija u tom delu Srbije.

Kao i mnoga druga sela u našoj zemlji, tako i ovo prate legende o nastanku naziva. Jedna od njih vezana je za kuče, koje je u davna vremena svojim lavežom plašilo konje, pa su ga turski vojnici nazivali zlo kuso, odakle je moguće da potiče i naziv ovog sela, navodi "Zlakusa.com".

Druga legenda koja se vezuje uz naziv Zlakuse još je interesantnija.

U vreme turske vladavine hajduci su imali običaj da baš na jednom prevoju u selu, odnosno kosini, napadaju turske karavane. Zato su Turci to mesto prozvali zla kosa, odakle je vremenom možda nastao i današnji naziv sela.

Grnčar Dragoslav Nikitović, selo Zlakusa, Užice

Foto: RINA

Prestonica grnčarskog zanata

Razlog zbog koga je baš zlakuška grnčarija tako posebna vezan je za tradicionalni način izrade posuđa i ukrasnih predmeta od gline.

Grnčar Dragoslav Nikitović, selo Zlakusa, Užice

Foto: RINA

Zapravo se koristi glina u kombinaciji sa kamenom, odnosno mineralom kalcit, u istom odnosu. A da sve bude još interesantnije, kalcit ili vrsta, kako se još naziva, zapravo uopšte ne postoji u Zlakusi, već u obližnjem selu Rupljeva, odakle se doprema i čiji se meštani uopšte ne bave izradom grnčarije. Sa druge strane, ako ste mislili da makar gline ima u Zlakusi, prevarili ste se, jer i tu sirovinu meštani dopremaju sa druge lokacije, i to iz požeškog sela Vranjani, ističe "Zlakusa.com".

Ukupno je 18 domaćinstava Zlakuse aktivno u proizvodnji grnčarije, a u selu postoje dva udruženja koja ih okupljaju i to starije, Udruženje lončara Zlakusa, i Udruženje zlakuška grnčarija, koje je novijeg datuma.

Grnčar Dragoslav Nikitović, selo Zlakusa, Užice

Foto: RINA

Upravo su članovi prvopomenutog udruženja uspeli da zaštite svoje proizvode, pa ako kupite posuđe koje ima oznaku "Z", to znači da je u pitanju posuda koja je proizvedena u skladu sa više od tri veka starom grnčarskom tehnikom i to na ručnom kolu.

Manifestacije u Zlakusi

Ne samo da je već dve decenije Zlakusa domaćin Međunarodne kolonije umetničke keramike, već se u ovom selu organizuje i "Lončarijada", odnosno sajam grnčarije, kao deo manifestacije "Jesen u Zlakusi".

Grnčar Dragoslav Nikitović, selo Zlakusa, Užice

Foto: RINA

Takođe se organizuju i likovne i fotografske kolonije, navodi "Zavicaj.info", dok je Zlakusa domaćin i godišnjem i uskršnjem koncertu etno-udruženja "Zavičaj".

Sabor izvornog stvaralaštva matice i dijaspore nazvan "Zlakusa u pesmi i igri" organizuje se leti, oko praznik Ivanjdan, a prati ga i festival folklora. Tokom leta u ovom selu se održava i "Raspevana avlija", u kojoj se takmiče vokalni solisti urasta do 19 godina.

Video: Dao je otkaz, vratio se na selo i ostvario dečački san: Brkine krave su najveće mazulje

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja