• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kokoška Monik je plovila morem i postala prava "jedriličarka": 5 godina pravila je društvo skiperu Gireku

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dvojac je proveo vreme na Karibima, gde je Sode radio kao instruktor vodenih sportova da bi prikupio sredstva za svoje putovanje, a njegova kokoš Monik postala je lokalna slavna ličnost, pridruživši se Sodeu u jedrenju na dasci i plivanju u moru

  • 0

Monik, crvena kokoška koja se pridružila solo jedriličaru Gireku Sodeu u više avantura jedrenja, umrla je u devetoj godini života. Monik je pratila Sodea na petogodišnjoj svetskoj turneji, prešavši morske milje kojima bi se mnogi profesionalni jedriličari ponosili.

Mladi bretonski moreplovac i avanturista Sode usvojio je Monik dok je boravio na Kanarskim ostrvima na svojoj čeličnoj jahti od 38 stopa, na svom prvom samostalnom obilasku 2015. godine. Monik se lako saživela sa morem, položivši 25 jaja na njihovom 28-dnevnom prelasku Atlantika, a kljucanje zemlje u potrazi za crvima zamenila je za kljucanje leteće ribe koja je sletela na palubu.

- Rekao sam sebi: "Ako me nervira, uvek mogu da je pojedem". Čudno mi je to sada reći! Stvorili smo pravu povezanost. Bila je tako simpatična, toliko me je nasmejala, osećao sam se kao da sam je oduvek poznavao - priseća se Sode.

Girek Sode je upoznao Monik tokom zaustavljanja na Kanarskim ostrvima, piše "Yachting World".

Dvojac je proveo vreme na Karibima, gde je Sode radio kao instruktor vodenih sportova da bi prikupio sredstva za svoje putovanje, a njegova kokoš Monik postala je lokalna slavna ličnost, pridruživši se Sodeu u jedrenju na dasci i plivanju u moru.

Sode je nastavio da plovi na sever preko Bermuda i Halifaksa do južnog Grenlanda, stigavši krajem leta. Često je posećivao decu u lokalnim školama da bi pričao o svojim avanturama, uvek u pratnji Monik, na veliko oduševljenje dece jer na Grenlandu nema kokošaka.

Sode je sebi postavio izazov da prezimi na pučini, bez pomoći. Par se skrivao u ogromnom zalivu Disko na Grenlandu, sa 40 kilograma pirinča za Sodea, 60 kilograma semena za Monik i 2.000 litara goriva za grejanje i struju, jer solarni paneli na jedrilici nisu mogli da rade tokom polarne noći.

U jednom trenutku se pripremio da napusti brod, a Monik se prigrlila uz njega, dok se činilo da je jedrilica smrvljena o stene leda. Srećom, vetar se promenio i dvojac je ostao na netaknutom brodu.

Da bi izbegao iskušenje da pozove pomoć, Sode je isključio svoj satelitski telefon i ostao bez komunikacije sve dok se led nije otopio u proleće, 130 dana kasnije.

U vreme kada su se pojavili, Girek i Monik verovatno nisu bili svesni da su postali na neki način poznati u Francuskoj, zahvaljujući njegovim prijateljima koji su podelili Sodeovu priču na društvenim mrežama dok je bio van mreže.

Tokom naredne tri godine njihove avanture su se nastavile - kroz Severozapadni prolaz (Sode je postao najmlađi solo skiper koji je prošao prolaz), sve do Antarktika, oko rta Horn i nazad preko Atlantika, sve to je zabeleženo na spektakularnim fotografijama i smešnim video-zapisima, zahvaljujući kojim su dobili ogroman broj pratilaca na "Fejsbuku" i "Instagramu".

Kada se Sode vratio u Francusku u decembru 2018, Monik je bila poznata širom zemlje. Par je imao brojne televizijske i javne nastupe, a Sode je napisao dve knjige u kojima je ispričao njihove avanture, uključujući i jednu za decu.

Međutim, obožavaoci Sodea i Monik su bili tužni kada su pročitali da je Monik preminula.

Sode je objavio:

- Znao sam da nije večno, ali teško je naterati se da okrenem stranicu tako važnog poglavlja svog života: devet godina, ali posebno pet godina na brodu, proživljavajući najluđa i najnezaboravnija iskustva. Moja mala Momo, posle svega što smo prošli, ne znam ni odakle da počnem. Bez tebe bih poludeo tokom naših 130 dana prezimljavanja na Grenlandu, uključujući dane polarne noći. Imao sam dobru ideju da za sebe uzmem samo pirinač i nisam mogao da pecam. Ali nastavila si da nosiš jaja svaki dan. Znala si da naši životi zavise od tvojih jaja - prisećao se Sode.

Dotakao se još nekolicine avantura i trenutka kada je ona postala ostrvska kokoška.

- Toliko si me nasmejala. Svaki put kad smo se borili da uhvatimo leteću ribu na palubi, kada si klizila s jedne na drugu stranu na svakom talasu, kada bi pokušala da plivaš da mi se pridružiš. Uplašila si me. Mislio sam da sam te izgubio mnogo puta. Mnogo si mi olakšala upoznavanje ljudi svaki put kada bismo negde stali. U Sakaku nikada nisu videli živu kokošku! Žrtvovao sam se i za tebe, otišao sam u zatvor u Kanadi zbog tebe i odustao sam od plovidbe na Tahitiju jer te niko nije želeo tamo zbog ptičijeg gripa. Zajedno smo videli sante leda, medvede, narvale, desetine kitova i hiljade delfina. Sanjali smo kao deca i drhtali smo od straha. Posle rta Horn, kada smo nedeljama plovili u olujama, gladni i umorni. Pet godina kasnije, stigli smo u Bretanju i ti si morala da živiš na mom ostrvu. U početku si spavala u kući, ne napuštajući me. Tada si postala kraljica ostrva, uvek trčeći napolje, kopajući zemlju, pesak i morske alge. Tada sam odlučio da idem na svoju veslačku ekspediciju. Prelazak Atlantika u maloj zapečaćenoj kutiji. Nije dolazilo u obzir da budeš na brodu, ne bi preživela ni dan. Zaslužila si lepu i tihu penziju. Nikad te neću zaboraviti, moja mala Momo. Hvala ti za sve.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja