• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na svakom koraku uočljivo je bogato kulturno-istorijsko nasleđe Peruđe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čine je pet okruga, a svaki od njih po nečemu je specifičan

  • 0
Peruđa, Umbrija, Italija Foto: Pixabay/tonixjesse

Administrativna i kulturna prestonica italijanske regije Umbrija, Peruđa se sa pravom smatra jednim od najlepših gradova u tom delu zemlje.

Bogato istorijsko nasleđe i pozicioniranost, ali i karakteristike samog terena na kome se Peruđa nalazi, čine da se iz gotovo svakog kutka grada pruža fantastičan pogled.

Čine je pet okruga, a svaki od njih po nečemu je specifičan.

Istorijsko-kulturno nasleđe Peruđe

Pet istorijskih celina čine Peruđu posebnom i idealnom destinacijom za istraživanje bogate i duge prošlosti.

Peruđa, Umbrija, Italija Foto: Pixabay/valtercirillo

Oivičen brojnim kapijama, odlično očuvani srednjevekovni grad čini Peruđu tako posebnom. I kroz koju god od kapija da prođete, sigurno ćete pronaći nešto što će vas opčiniti. Kapije Svetog Petra i Svetog Anđela, te Kapija od slonovače, Luk od ljiljana i Bračov luk, tek su neke od njih, ističe sajt Grada Peruđa.

Fontana Mađore izgrađena je u drugoj polovini 13. veka, sa ciljem obeležavanja proslave završetka novog akvadukta i jedan je od simbola Peruđe.

Zdanje poznato kao Palazzo dei Priori važi za jednu od najznačajnijih građevina srednjevekovne Italije. Danas u njoj funkcioniše Nacionalna galerija Umbrije. Gradske zidine krasi i Etrurski monumentalni luk, koji svedoči o bogatoh istoriji Peruđe. Budući odlično očuvan, smatra se i zanimljivim svedočanstvom iz tog istorijskog perioda.

Peruđa, Umbrija, Italija Foto: Pixabay/valtercirill

Izgrađena po nalogu tadašnjeg pape, velelepna tvrđava poznata kao Rocca Paolina sasvim sigurno je mesto koje turisti ne bi trebalo da propuste prilikom posete ovom gradu. Kompleks je uključivao pet nivoa. Prvobitna tvrđava, izgrađena u periodu od 1540. i 1543. godine bila je vekovima docnije sravnjena sa zemljom, a danas se mogu videti samo njeni podrumi, do kojih vode pokretne stepenice i u kojima se organizuju mahom izložbe.

Brojni sakralni objekti i druge znamenitosti

Glavna gradska katedrala posvećena je Svetom Lorencu. Izuzev fresaka izrađenih tokom 18. veka, u njoj su pohranjena i mnoga umetnička dela izuzetnog značaja.

Peruđa, Umbrija, Italija Foto: Pixabay/tonixjesse

Najveća u Peruđi i jedna od najznačajnijih crkava u celoj regiji Umrbije posvećena je Svetom Domeniku. Prvobitna gotička građevina datira iz 14. i 15. veka, budući da je karakterišu dve faze gradnje, a rekonstruisana je 1632. godine. U njoj se, pored ostalog, nalazi i spomenik papi Benediktu iz 14. veka, kao i orgulje iz 17. veka.

Peruđa, Umbrija, Italija Foto: Pixabay/buonodeltesoro

Crkva posvećena Svetom arhangelu Mihailu i San Filipu Neri, još su neki od sakralnih objekata Peruđe.

Treba pomenuti i gradske parkove, ali i Botaničku baštu Peruđe, u kojoj se može videti oko tri hiljade endemskih i egzotičnih vrsta biljaka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja