• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neutabanim stazama sveta sa Nemanjom Bogdanovom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gajim goruću strast za istraživanjem našeg beskonačno fascinantnog i očaravajućeg sveta i to bih delio sa vama

  • 2
Neutabanim stazama sa Nemanjom Bogdanovom Ona.rs

Poštovanje, ja sam Nemanja Bogdanov. Bavim se dizajnom, to mi je posao, zanat i poziv, bavim se brazilskom jiu jitsom i ponosno nosim braon pojas iz dotičnog borilačkog sporta. Mada, pored toga gajim goruću strast za istraživanjem našeg beskonačno fascinantanog i očaravajućeg sveta i na to bih se fokusirao.

Baš zato vam se ovim putem obraćam.

Neću nabrajati sve države u kojima sam bio da se ne bih ogrešio o hubris, ali izdvojiću par onih koje bi vam mogle biti zanimljivi. Proputovao sam celu Rusiju i posebno Sibir transsibirskom železnicom celom dužinom, dva puta i u trećoj klasi iliti "plackartu". Ostavio sam otiske u Japanu, Kini i Gobi pustinji u Mongoliji.

Nemanja Bogdanov Nemanja Bogdanov

Popeo sam se do Čaladi glečera na Kavkazu dok smo bili u Gruziji, te posetili zavađene države Azerbejdžana i Jermenije.

Neuko, ali uspešno smo se uspeli na Golem Korab, Musalu, Kajmakčalan i sam vrh Olimpa - Mitikas, jedno od najstrašnijih iskustva mog života.

Proveo sam dva dana istraživajući Černobilj, gde sam se našao u situacijama u kojima sam bio izložen 139.1 milisiverta jonizirajuće radijacije, to je sigurno koliko i lep labudov skok u prazan bazen.

Često me ta potreba sprovede na puteve koji su ređe kročeni i voleo bih da podelim sa vama neka od svojih iskustava u nadi da se možda vi, kao i ja se upustite u to putovanje o kojem dugo maštate.

U srcu Amazona sam bio dva puta, za sada, jer Amazonija mi je ukrala srce. Tamo sam kampovao u srcu prašume Perua sa zloglasnim "Jaguar ljudima" odnosno Matis plemenom.

Pod tim rastinjem sam doživeo sve što možete da zamislite da Amazonija može da pruži, ali to će biti tema za neki naredni tekst. Poslednje putovanje koje bih naglasio je bila poseta Ukrajini u januaru ove 2023. godine. Jedno bolno prisećanje i veoma otrežnjujuće iskustvo.

Ali daleko bilo da su svi putevi bili trnoviti, bilo je lepota za koje ne posedujem reči da prenesem.

Od obala Sardinije, do Skandinavskih zima i idiličnih napuštenih sela u ruralnoj Italiji, te bajkovito belih vrhova Alpa koji će me večno pozivati nazad.

foto: Nemanja Maraš

Nadam se da ću uspeti da vam izmamin interes i maštu u mojim narednim tekstovima i radujem se unapred i samoj mogućnosti da čitate ove reči skrojene upravo za vas.

Pratite moja iskustva sa putovanja na portalu Ona.rs.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Rogi

    24. mart 2023. | 13:51

    Fantastično!

    Podelite komentar

  • BASA

    23. mart 2023. | 18:44

    Divan tekst ! Hvala " Telegrafu i Nemanji " ! Očekujemo dalje putopise !

    Podelite komentar