• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jezero u obliku obrnutog slova "Y" jedna je od turističkih atrakcija Lombardije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okarakterisan kao mali dragulj ovog jezera, Belađio predstavlja glavnu atrakciju, budući da važi za jednu od najromantičnijih destinacija na području cele Lombardije

  • 0
Jezero Komo Jezero Komo / pixabay.com

Poznato i kao Lagore, jezero Komo je na trećem mestu po veličini u celoj Italiji. Odmah nakon jezera Garda i Mađore.

Zanimljiv je oblik ovog jezera, nastalog otapanjem glečera. Zapravo njegov oblik podseća na obrnuto slovo "Y". Praktično na polovini jezera Komo nalazi se, nadaleko čuveni grad Belađo, dok su gradovi Komo i Leko u njegovoj blizini.

Kako navodi "Lakecomotravel", lokalnim prevozom se lako može stiči do mnogih sela koja su smeštena na obalama jezera.

Belađo kao turistička atrakcija jezera Komo

Udaljenost gradova koji se nalaze u centralnom delu jezera Komo, gde su zapravo i koncentrisane mahom turističke atrakcije, je između 15 i 20 minuta vožnje čamcem, što ih u suštini čini prilično lako dostupnim.

Istorijski centri mnogih gradova u ovom delu Italije neretko opčinjavaju turiste. Tako je i sa gradovima smeštenim na obalama jezera Komo.

Hotel Foto: Shutterstock

Okarakterisan kao mali dragulj ovog jezera, Belađio predstavlja glavnu atrakciju, budući da važi za jednu od najromantičnijih destinacija na području cele Lombardije. Istorijski centar, obilje zelenila i šarm, ono su što karakteriše "Biser jezera Komo", kako se Belađo neretko naziva.

Do grada se može stići na dva načina, ili drumom ili čamcem. U oba slučaja centar je vrlo blizu, a mnoge atrakcije grada dostupne su i pešice, što ga čini idealnim za obilazak. Pjaca dela Kjeza (it. Piazza della Chiesa) glavni je trg i na njemu velelepna bazilika Di San Đakomo (it. Basilica di San Giacomo), izrađena još u periodu između 11. i 12. veka, neke su od atrakcija grada. U ovoj romaničkoj crkvi se mogu videti mozaici iz prvih decenija 19. veka i oltar, izrađen krajem 16. veka, napominje "Lacecomotravel".

Italija, jezero Komo Foto: Verni gledalac Telegraf TV

Ljubitelji prirode mogu uživati u šetnji vrtovima vile Serbeloni, koja ima park površine oko 21 hektar. Organizovani obilazak traje 90 minuta, a ulaznica košta 10 evra.

U vrtovima vile Melzi, udaljenim desetak minuta hoda od samog centra grada, mogu se videti brojne egzotične vrste. Cena ulaznice je osam evra.

Ribarsko selo Peskalo nalazi se u blizini rta, na kome je smešten Belađo i vredi posetiti ga. U njemu se nalazi i omanja plaža.

Grad Komo

U jugozapadnom delu jezera nalazi se istoimeni grad, koji se sa pravom smatra još jednom od glavnih turističkih atrakcija.

Karakterišu ga brojne istorijske građevine, trgovi sa romaničkim i gotičkim crkvama, ali i fascinantan pogled, koji se pruža sa nekog od vidikovaca iznad grada.

Italija, jezero Komo Foto: Verni gledalac Telegraf TV

Na glavnom gradskom trgu nalazi se katedrala, karakteristična po kombinaciji tri stila arhitekture, gotičkom, renesansnom i baroknom. U blizini je i nekadašnja Gradska kuća.

Izuzev obilaska brojnih trgova u Komu, turisti se neretko odlučuju i za šetnju pored jezera, gde su smeštene ostale atrakcije. Muzej Volta, vrtovi u blizini jezera i vila Olmo, tek su neke od njih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja