• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 najzanimljivijih pećina u Srbiji: Koja vam se najviše dopada? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Resavska pećina je verovatno najpoznatija među njima, iako Srbija krije i mnoge druge, lakše ili teže pristupačne pećine

  • 2
Resavska pećina Foto: Pixabay.com

Avanturisti i ljubitelji prirode i svih tajni koje ona krije, obično se svrstavaju u kategoriju turista, koji posećuju pećine.

Međutim, u Srbiji ima i onih komercijalizovanih pećina, u kojima se posetiocima nudi mogućnost da u okviru organizovanih obilazaka otkriju lepote pećinskog nakita, bigrenih kada i pećinskih svodova. Ipak, još uvek ima i onih koje su gotovo netaknute i koje posećuju mahom avanturisti.

Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Resavska pećina je verovatno najpoznatija među njima, iako Srbija krije i mnoge druge, lakše ili teže pristupačne pećine.

1. Resavska pećina

Starost Resavske pećine, smeštene na istoku naše zemlje, procenjena je na 80 miliona godina. Upravo iz tog razloga i jeste svrstana među najstarije pećine u Srbiji, ističe "Serbia.travel".

Čini je ukupno osam dvorana i poznata je po izuzetno bogatom pećinskom nakitu i stubovima, ali i okamenjenoj pećinskoj zavesi.

2. Ceremošnja - pećina nazvana po selu

U blizini homoljskog sela Ceremošnja, na 533 metara nadmorske visine nalazi se istoimena pećina, poznata po bogatom pećinskom nakitu i fascinantnim pećinskom stubovima.

Pećinski stub koji nosi naziv "Na večnoj straži" svakako je jedna od osobenosti pećine Ceremošnja.

3. Junačka pećina

Rame uz rame sa voždom Karađorđem Petrovićem, vojvoda Hadži Prodan učestvovao je u podizanju Prvog srpskog ustanka. Ovaj junak srpske borbe za slobodu je, kako se pretpostavlja, upravo u pećini koju lokalno stanovništvo naziva Rašćanska pećina ili Šljepaja, skrivao narod od turske vojske. I baš zato je danas ona poznata i kao Hadži Prodanova pećina.

I gornji i donji sprat ove pećine i te kako imaju čime da se pohvale. Bogat pećinski nakit, bigrene kade i salivi, pružaju posetiocima uvid u njene prirodne lepote.

4. Najveća istražena pećina u Srbiji

Kako veli narodno predanje, vojvoda Rajko je bio ne samo lokalni mehandžija, nego i hajduk. Tačnije, pljačkao je putnike turskih karavana u toku noći, pa ne čudi što je Rajkova pećina bila sinonim za skriveno blago ovog srpskog vojvode.

Iako je tek oko 600 metara pećinskih kanala dostupno psoetiocima, Rajkova pećina važi za najdužu u našoj zemlji, budući da je više od dva kilometara njenih kanala istraženo. Najpoznatija pećinska figura koju posetioci mogu videti nosi naziv "Beli medved", dok obilazak dvorane poznate kao "Kristalna šuma" neretko ostavi posetioce bez reči.

5. Porodica iz doba paleolita u Risovači

U neposrednoj blizini Aranđeloca nalazi se jedna od najznačajnih pećina naše zemlje, u arheološkom smislu. U njoj se može videti i rekonstrukcija članova jedne porodice, koja je na tom području obitavala u doba paleolita.

Uz to, pećina Risovača se može pohvaliti i rekonstrukcijom životinjskih vrsta koje su vremenom izumrle, a čiji fosilni ostaci su otkriveni prilikom istraživanja tog lokaliteta, poput pećinskog lava i pećinskog medveda.

Koja pećina u Srbiji vam se najviše dopada?

Glasajte

Video: Telegraf u staništu slepih miševa: Ušli smo u Hadži-Prodanovu pećinu kod Ivanjice, evo kako izgleda

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Синиша

    20. mart 2023. | 17:17

    Летос смо обилазили пећине источне Србије. Ресавска пећина је неоправдано нај скупља јер се најкраће обилази. Рајкова се обилази један километар, а најдужа испитана је Лазарева пећина, код села Злот. Испитана је 17 км, а претпостављају да је и спојена са Рајковом, тј. да је то једна пећина!

    Podelite komentar

  • vesna

    20. mart 2023. | 08:03

    Meni se najviše dopadaju Pecine iz mog mesta Lazareva Pećina i Varnjikica! Posetite ih

    Podelite komentar