• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od najlepših slovenačkih gradova važi za svojevrstan muzej na otvorenom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piran je poznat po odlično očuvanoj srednjovekovnoj arhitekturi i brojnim znamenitostima na relativno malom prostoru

  • 1
Piran

Foto: Pixabay.com

Nadomak turistički mnogo poznatijeg Portoroža, ugnezdio se gradić koji se sa pravom smatra svojevrsnim muzejem na otvorenom.

Piran je poznat po odlično očuvanoj srednjovekovnoj arhitekturi i brojnim znamenitostima na relativno malom prostoru.

Smešten je na rtu Piranskog poluostrva, u istoimenom zalivu.

Zanimljive granice

Područje slovenačke opštine Piran graniči se u južnom delu sa obližnjom Hrvatskom, sa istočne strane sa slovenačkim opštinama Izola i Koper. Sa morske strane je i prirodna granica prema Italiji, preko Tršćanskog zaliva, navodi "Slovenija-terme".

Zahvaljujući svemu tome, slobodno se može reći da je Piran idealna destinacija ne samo za upoznavanje tog dela zemlje, nego i susednih zemalja.

Portorož i Piran

Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

Bogata arhitektura

Razlog zbog koga se upravo Piran neretko karakteriše kao jedan od najlepših primorskih gradova u zemlji jeste njegova bogata istorija i odlično očuvana arhitektura, koja je najpre poznata po brojnim obeležjima iz perioda vladavine Mletačke republike tim prostorom.

Piran, Slovenija

Foto: Pixabay

Centralni trg Pirana nazvan je u čast Đuzepea Tartinija, italijanskog muzičara koji je rođen u tom, danas slovenačkom gradu. Na trgu se nalazi i spomenik ovom poznatom italijanskom vionilisti.

Šetnja starim delom grada posebno je fascinantna, kao i poseta Pomorskom muzeju u Piranu. Smešten u palati "Gabrieli", iako ne naročito prostran, zbog prisutva brojnih vrsta, ovaj pomorski muzej lako može da oduševi posetioce.

Ne treba propustiti ni šetnju duž gradski zidina. Pogled koji se sa njih pruža, učiniće da shvatite zbog čega je Piran tako čaroban.

I šetnja uz more do obližnjeg Portoroža, svakako spada u jednu od omiljenih aktivnosti turista, koji posećuju ovaj deo Slovenije. A duž šetališta nalaze se odlični ugostiteljski objekti, koji nude ne samo mogućnost uživanja u odličnim specijalitetima, već i u pogledu na zaliv i more. Posebno su ukusne srdele, koje se pripremaju u ovim restoranima.

Marina u Piranu još je jedna od atrakcija tog mirnog slovenačkog gradića.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bole

    20. mart 2023. | 22:48

    Lepo je. Ipak najveca guzva je u "Cevapdzinici Sarajevo 84".

    Podelite komentar