• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugo po veličini ostrvo u Italiji krije neke od najlepših plaža u zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smaragadno plavo more i plaže prekrivene belim peskom prepoznatljiva su obeležja ostrva, poznatog i po predelima izuzetnih prirodnih lepota i bogate istorije

  • 0
Sardinija Foto: Pixabay / ostrvo Sardinija

Po površini drugo ostrvo na teritoriji Italije zapljuskuju vode Sredozemnog mora. Sardinija je i jedna od italijanskih pokrajina.

Smaragadnoplavo more i plaže prekrivene belim peskom prepoznatljiva su obeležja ostrva, poznatog i po predelima izuzetnih prirodnih lepota i bogate istorije.

Prestonica ostrva, grad Kaljari, smešten je na rtu u južnom delu Sardinije i privlači pažnju brojnih turista iz celog sveta. Poznat je po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Osim ostataka rimskog amfiteatra, u njemu se može vdieti i bazilika San Saturnino, iz perioda vizantijske vladavine, ali i katedrala izgrađena tokom 13. veka i mnoge druge znamenitosti, navodi "Italija.it".

Zanimljiva je i poseta gradu Algero, poznatom po đenovljanskom gradu-tvrđavi iz 12. veka, odličnim plažama i rukotvorinama od korala, koje izrađuju meštani, ali i po bogatom noćnom životu.

Sardinija, Italija Foto: Pixabay.com

Fascinantne plaže na Sardiniji

Iako se ne može prenebregnuti činjenica da je u pitanju ostrvo duge i izuzetno bogate istorije, Sardinija je među savremenim turistima iz celog sveta nadaleko poznata po fascinantnim plažama.

Sardinija Foto: Pixabay

Zapravo, u kom god delu ostrva se našli, naići ćete na neku od plaža koja će vas oduševiti.

Plaža "Poetto" jedna je od najpoznatijih na području glavnog grada Sardinije. Za ljubitelje osame idealan je Sant Antioco, jer se na području te omanje opštine nalaze netaknute plaže.

U dužini od oko 55 kilometara se protežu fascinantne plaže na čuvenoj "Costa Smeralde".

Ništa manje fascinantan nije ni grad Stintino i plaža "Pelosa", iz čijih plitkih voda se pruža očaravajući pogled na ostrvo Asinara.

Baunei, Sardinija Foto: Shutterstock

Na području Nacionalnog parka arhipelaga "Maddalena" nalaze se još neke od očaravajućih plaža Sardinije. Nekada vojna baza, istoimeno ostrvo je u samom središtu arhipelaga i jedino je naseljeno u čitavom nacionalnom parku.

Zanimljivosti koji ne treba propustiti

Ima na Sardiniji atrakcija koje su jedinstvene i kao takve idealne za ljubitelje neobičnog. Jedna od njih je i "sardinijska pustinja", koja se nalazi u jugozapadnom delu ostrva. Zapravo se u "Is Arenas Biancas" mogu videti brda od peska visoka i do 30 metara koja su nastala usled dejstva vetra.

U provinciji Sasari nalazi se još jedna od atrakcija poznata kao Slonova stena (it. Roccia dell Elefante). Reč je o steni vulkanskog porekla, koja je usled uticaja vetra tako formirana da nalikuje slonu koji sedi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja