• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulazak u jednu od znamenitosti Rima će se naplaćivati

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trenutno je ulazak u rimski Panteon, koji je jedan od simbola Večnog grada i koji posećuju milioni turista iz celog sveta, besplatan. Kako su zvaničnici istakli, neophodna je razrada tehničkih detalja da bi počela naplata ulaznica

  • 0
Panteon Rim Foto: Filip Plavčić

Iako još odluka nije zvanično stupila na snagu, sva je prilika da će se ulazak u jednu od najčuvenijih znamenitosti Rima naplaćivati.

Sporazum o tome potpisali su krajem prošle sedmice zvaničnici kulture i Crkve. Kako navodi “Apnews” predviđeno je da cena ulaznice bude pet evra, odnosno 5,28 američkih dolara.

Da je ta odluka stvar “dobro razuma”, naveo je aktuelni ministar kulture.

Panteon Rim Foto: Filip Plavčić

Takođe, zvaničnici su napomenuli da će prilog od ulaznica biti podeljen između Ministarstva kulture i Biskupije i to u odnosu 70 prema 30 procenata.

Podsećanja radi, prethodna Vlada Republike Italije odustala je od ideje da se ulazak u ovu znamenitost prestonice naplaćuje. Predlog je bio da to bude u visini od dva evra.

Panteon, Volter, Filozofija, Francuska istorija, Pariz Grobnica Voltera u pariskom Panteonu. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Yann Caradec / Paris 16

Trenutno je ulazak u rimski Panteon, koji je jedan od simbola Večnog grada i koji posećuju milioni turista iz celog sveta, besplatan. Kako su zvaničnici istakli, neophodna je razrada tehničkih detalja da bi počela naplata ulaznica.

Ipak, zbog velikog broja posetilaca svakako je neophodno na vreme izvršiti rezervacije za vikend-obilaske ili za posetu Panteonu u toku državnih praznika.

Panteon Rim Foto: Filip Plavčić

Od plaćanja ulaznica, prema aktuelnom planu, biće izuzeti stanovnici Rima i maloletna lica, kao i osobe koje su radno angažovane u bazilici ili je posećuju zbog prisustvovanja misi. Ulaznica će za mlađe od 25 godina koštati dva evra.

Panteon je poznat i kao Hram svih bogova, a smatra se jedinom očuvanom građevinom iz perioda postojanja Antičkog Rima, ističe “Nationalgeographic”. Izgrađen je 609. godine i tokom istorije je igrao značajnu ulogu.

Panteon Rim Foto: Filip Plavčić

Ipak, za Panteon je vezana i zanimljiva legenda, koja navodi da je hram sagrađen na mestu značajnom za istoriju današnje prestonice Italije. Naime, na tom mestu je, prema legendi, jedan od osnivača drevnog Rima, Romul, ispustio dušu, koja je zatim otišla u raj.

No, bilo kako bilo, postoje mišljenja stručnjaka i da je Panteon izgrađen mnogo ranije. Ono što posebno fascinira kod ove građevine jeste i takozvano Oko Panteona. U pitanju je otvor na vrhu kupole hrama, a sama kupola poznata je i po savršenim proporcijama.

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja