• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U senci Dubrovnika krije se pravi biser Konavla: Cavtat prati i tragična legenda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se ne može reći da je u pitanju živahno mesto, činjenica da je Dubrovnik lako dostupan je dovoljna da ljubitelji noćnog života koji odaberu Cavtat imaju sve nadohvat ruke

  • 0
Cavtat, Konavle, Hrvatska

Foto: Pixabay/aciluap

U regiji Konavle, na nešto manje od 20 kilometara udaljenosti od Dubrovnika, ugnezdio se Cavtat.

Ovo hrvatsko letovalište idealno je ne samo za odmor porodica sa malom decom, nego i za odmor svih onih koji žele zaista da uživaju.

Iako se ne može reći da je u pitanju živahno mesto, činjenica da je Dubrovnik lako dostupan je dovoljna da ljubitelji noćnog života koji odaberu Cavtat imaju sve nadohvat ruke.

Centar Konavla

Budući da je najveći grad na području opštine Konavle, to Cavtat važi za njen urbani centar, navodi "Visit.cavtat-konavle".

Cavtat, Konavle, Hrvatska

Foto: Pixabay/fjaka

Smešten je na poluostrvu Rat, a karakteriše ga interesantna arhitektura i bogata priroda. Kroz istoriju je bio neraskidivio povezan sa Dubrovnikom, kao i danas, budući da ih vežu redovna i autobuska i brodska linija.

Cavtislava i Cavtat

Posebno je interesantna legenda koja se vezuje za nastanak naziva grada. Devojka po imenu Cavtislava, čiji je otac bio vladar antičkog Epidaurusa, grada koji se nalazio na području današnjeg Cavtata, imala je dvojicu udvarača. Zato je njen otac morao da donese odluku kojeg od njih će izabrati za zeta, navodi pomenuti sajt, pa je odlučio da im da nimalo lake zadatke.

Cavtat, Konavle, Hrvatska

Foto: Pixabay/aciluap

Komandant po imenu Stjepan trebalo je da donese vodu sa jednog izvora u Konavlima, i to u zlatnoj tegli, a drugi, čije ime legenda ne navodi, ali ističe da je bio "hrabri vitez i moreplovac", trebalo je da u grad donese tovar svile na brodu.

Ipak, priča se tragično završila.

Kad je devojka uzela da popije vode iz zlatne tegle, desilo se nešto neverovatno. Veliki gušter je iskočio iz tegle i pao joj pravo u krilo. Cavtislava se toliko uplašila, da je njeno srce prestalo da kuca.

Cavtat, Konavle, Hrvatska

Foto: Pixabay/fjaka

A drugi udvarač...

Njega je zadesila velika oluja baš u blizini grada. Kad je saznao da je na dan svečanog otvaranja vijadukta u antičkom Epidaurusu njegova voljena preminula, bio je očajan. Zato je uzeo guštera koji je bio zaslužan za smrt njegove voljene i ugradio ga u vijadukt.

Upravo u znak sećanja na devojku i njenu tužnu sudbinu, grad koji je podignut na mestu antičkog Epidaurusa, uništenog u zemljotresu, bi nazvan Cavtat.

Cavtat, Konavle, Hrvatska

Foto: Pixabay/tbond

Iako postoje i druge legende o nazivu grada, ova se čini najzanimljivijom.

Šta videti u Cavtatu?

Izuzev uživanja u odmoru na nekoj od plaža i šetnje uz more, u Cavtatu se nalaze i značajna zdanja koja vredi posetiti.

Danas muzej, a nekada kuća hrvatskog umetnika Vlaha Bukovca, posetiocima nudi mogućnost da se bolje upoznaju sa njegovim slikama i freskama, navodi "Visit-croatia.co.uk". Posebno su interesantna dela koje je umetnik izradio u tinejdžerskom dobu.

Cavtat, Konavle, Hrvatska

Foto: Pixabay/zsolth68

U blizini luke u Cavtatu nalazi se i manastir Bogorodice Snežne. Izgrađen je u periodu između 15. i 16. veka, a u crkvi se nalaze dela mnogih umetnika iz Dubrovnika, kao i već pomenutog Vlaha Bukovca, inače rođenog u Cavtatu.

U Kneževom dvoru posebno se izdvaja zbirka Baltazara Bogišića. Rođen u Cavtatu, ovaj advokat koji je živeo tokom 19. i početkom 20. veka, prikupio je zavidnu kolekciju nočića i novca, ali i knjiga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja