• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 predloga za putovanja za Vaskrs i Prvi maj u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaskršnji i prvomajski praznici idealno su vreme za upoznavanje lepota evropskih gradova

  • 2
Prag, Češka, panorama, grad Foto: A. Nalbantjan

Proleće je, slobodno se može reći, idealno vreme za bolje upoznavanje gradova širom Starog kontinenta.

Poslednjih godina su upravo putovanja za Vaskrs i Prvi maj izuzetno tražena. Ponuda je usmerena primarno na evropske metropole, mada se mogu naći i druge, vrlo zanimljive evropske destinacije.

Najčešće su to gradovi u našem okruženju. Činjenica da se do njih prilično lako i brzo može stići čini vaskršnja i prvomajska putovanja još lepšim.

1. Beč

Kad god posetili austrijsku prestonicu, nema sumnje da ćete imati priliku da uživate. Izuzev u šopingu, u jednom od najčuvenijih molova u ovom delu Evrope, u Beču se ne propušta poseta Muzejskoj četvrti i uživanje u nadaleko čuvenom slatkišu, Saher torti.

Dvorci Beča koji su otvoreni za posetioce su posebna priča, kao i poznati zabavni park u kome se nude brojne atrakcije i za najmlađe i za one koji se mlado osećaju.

2. Temišvar

Tek par sati vožnje deli Beograd i ovaj grad u susednoj Rumuniji. Grad parkova i zelenila, Temišvar je odlična prilika za jednodnevni izlet.

Samo jedan dan u Temišvaru dovoljan je da se uživa u čarima najvećeg grada na području Banata. Šetnja starim jezgrom grada i bolje upoznavanje Malog Beča, kako se još Temišvar naziva, biće upotpunjena pogledom na čuvenu temišvarsku "Bižuteriju", zdanje izgrađeno u Gaudijevom stilu. Ne treba propustiti ni šetnju pored Begeja, posetu brojnim temišvarskim crkvama, ali ni šoping u nekom od modernih tržnih centara u gradu.

3. Budimpešta

Kraljica Dunava u proleće pokazuje sve svoje čari. Ne propustite šetnju pored Dunava ili krstarenje ovom moćnom rekom, kako biste upoznali lepote mađarske prestonice iz druge vizure.

budimpešta panorama mađarska Foto: Shutterstock

Zbog fascinantne rasvete, Budimpešta je posebno atraktivna u večernjim satima. Mada se ipak ne može reći u koje doba je grad smešten na obalama Dunama lepši. Budimski dvorac, Ribarska tvrđava i Trg heroja, tek su neke od atrakcija mađarske prestonice koje sbi obavezno trebalo posetiti

4. Venecija

Pratili su je različiti nazivi kroz istoriju, ali je Venecija ipak ostala nekrunisana kraljica Jadrana. Grad kanala i mostova na prvi pogled opčinjava posetioce.

Raskošne građevine, bogato istorijsko i kulturno nasleđe i autentičnost, tako bi se mogla ukratko okarakterisati Venecija. A u proleće tek?

Trg Svetog Marka, šetnja Mostom uzdaha i uživanje u ukusu pravog espresa učiniće da zavolite Veneciju već na prvi pogled.

5. Prag

Sa razlogom je Zlatni grad sinonim za Prag. Neretko se Prag karakteriše i kao jedan od najlepših na Starom kontinentu.

Prag, Praha, Češka Republika Foto: Telegraf.rs

Odlično očuvano staro jezgro vraća posetioce na kratko u bogatu prošlost grada na Vltavi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 32 zagorska

    1. april 2023. | 21:30

    Vaskrs je najveći praznik i slavi se u svom domu sa svojima kakva crna putovanja

    Podelite komentar