• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podno južnog Kučaja u blizini Paraćina, skrio se manastir poznat po čudima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još od početka 14. veka ovo područje je poznato ne samo po pogodnim mikroklimatskim uslovima, već i po izvoru mineralne vode

  • 1
Manastir Sisojevac, Sveti Sisoje Foto: Nikola Tomić

Nešto više od 30 kilometara deli grad Paraćin i izvor reke Crnice, nadomak koga se nalazi manastir Sisojevac. Područje sela Sisevac nadvisuju obronci južnog Kučaja.

Još od početka 14. veka se znalo za to da je u pitanju područje poznato ne samo po pogodnim mikroklimatskim uslovima, već i po izvoru mineralne vode, ističe "Opstinaparacin.info".

Manastir Sisojevac, Sveti Sisoje Foto: Nikola Tomić

Selo Sisevac prvi put se u spisima pominje u periodu kada se odigrala Kosovska bitka i to u povelji srpske kneginje Milice, supruge kneza Lazara Hrebeljanovića.

Monah Sisoje Sinait

Pretpostavlja se da je u povelji srpske kneginje pomenut upravo monah Sisoje Sinait, koji je najverovatnije i bio ktitor ove Svetinje. Kako navodi "Wikipedia" u povelji stoji da je upravo iguman Sisoje dobio imanje na kome se i nalazi Svetinja. Tom prilikom mu je dodeljen posed na reci Crnici, odnosno imanje u takozvanom Paraćinskom brodu.

Smatra se da je ova Svetinja zadužbina kneza Lazara.

Kratka istorija manastira Sisojevac

Iako se ne zna sa sigurnošću kada je manastir Sisojevac tačno podignut, smatra se da se to zbilo tokom 14. veka. Arhitektura zdanja ima karakteristike moravskog stila, a očuvani fragmenti prvobitnog živopisa i danas pružaju uvid u istoriju Svetinje.

Poznato je i da su monasi, koji su u manastiru u selu Sisevac boravili tokom 16. veka tvrdili da se mošti Svetog Sisoja Sinaita nalaze upravo u ovom manastiru. Iako je zdanje bilo tako pozicionirano, da nije bilo baš lako dostupno, to nije sprečilo brojne vernike u tom periodu da manastir skriven u gustoj šumi posećuju. Tim pre što je kult ovog Sveca u to doba bio vrlo rasprostranjen u narodu.

Nekoliko vekova kasnije, manastir Sisojevac bio je zapušten.

Manastir Sisojevac, Sveti Sisoje Foto: Nikola Tomić

Nakon sprovedenih istraživanja, 1931. godine se došlo i do otkrića grobnog mesta Svetog Sisoja. 

Svetinja je obnovljena 70-ih godina prošloga veka, zaslugom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Počev od 1985. godine manastir Sisojevac funkcioniše kao metoh srpskog srednjevekovnog manastira Ravanica, koji se u njegovoj blizini nalazi.

Mnogi vernici rado posećuju ovu Svetinju, čija je glavna crkva posvećena prazniku Preobraženja Gospodnjeg. Nad moštima Svetog Sisoja su se, prema tvrdnjama brojnih vernika, dogodila mnoga isceljenja i čuda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • s s.

    4. april 2023. | 12:39

    Ктитори манастира Сисојевца су монашко сестринство манастира Раванице код Ћуприје. Оне су подигли припрату, фрескописали, конаке... Све што се данас види ... Од осамдесетих година прошлог века су започели са радовима. 1997 је било освећење. Освећење је обавио блажопочивши патријарх Павле са још тројицом епископа: надлежним еп. Игнатије, блажопочившем еп. Савом Шумадијским, еп. Јустином. Манастир Сисојевац је био женски манастир до 2009.г. када су сестре монахиње добровољно предали Манастир двојици монаха 2009.г. .

    Podelite komentar