• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 razloga zašto Bari očarava turiste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad je poznat najpre po Svetom Nikoli, koji je zaštitnik Barija i čije se mošti nalaze u bazilici, u starom gradskom jezgru

  • 0
Bari, Italija Foto: Pixabay/olakolodziejczyk

Glavni grad italijanske regije Pulja, Bari je i značajna luka na Jadranskom moru. Iako nije naročito poznata turistička destinacija, važi za dobru bazu za istraživanje regije.

Izuzev upoznavanja starog jezgra grada i posete baziliki posvećenoj Svetom Nikoli, koji je i zaštitnik grada, Bari je interesantan i zbog okoline, ali i zbog lokalne kuhinje.

Bari, Italija Foto: Pixabay/tomek999

Razloga za posetu Bariju definitivno ima, a ovih pet je među najvažnijima.

1. Stara luka i šetalište

Glavna luka u gradu prilično je fascinantna, ali je za bolje upoznavanje Barija definitivno mnogo zanimljivija stara luka, koja svedoči o istoriji grada.

Upravo tu možete videti lokalne ribare, koji nude sveže upecanu ribu i upoznati pravi Bari, ističe "Wanderlust".

Bari, Italija Foto: Pixabay/tomek999

Šetalište Lungomare, izgrađeno u doba Musolinijeve vladavine, ujedno je i najduže u celoj zemlji. Meštani Barija ga smatraju i najveličanstvenijim. Neke od najlepših gradskih plaža, ali i brojni ugostiteljski objekti nalaze se upravo tu.

2. Staro jezgro grada

Na poluostrvu koje zapljuskuju vode Jadrana, sa pogledom na staru luku, nalazi se i staro jezgro grada Barija. Šetnja uskim kaldrmisanim ulicama i pogled na građevine debelih zidova od kamena, nudi potpuno drugačiji pogled na grad.

U starom jezgru grada nalazi se čak 40 crkava, među kojima dominira ona koja je posvećena zaštitniku grada. U crkvi Svetog Nikole u Bariju nalaze se i mošti ovog svetitelja.

3. Plaže u Bariju

Duž šetališta Lungomare počinju da se nižu plaže ovog grada. Kristalno plava boja vode karakteristična je za ovaj deo Italije, a plaže su peskovite ili prekrivene šljunkom. Neke od njih su uređene, a neke potpuno divlje i idealne za uživanje u miru, daleko od sveta.

4. Gastronomska ponuda

I mada je celokupan region, kome i Bari pripada, poznat po takozvanoj hrani za siromašne (it. Cucina povera), to ni u kom slučaju ne znači da lokalni specijaliteti nemaju fantastičan ukus. Naprotiv, osnovna odlika hrane Pulje i Barija jeste korišćenje domaćih, sezonskih sastojaka. Jela su jednostavna, a fenomenalnog ukusa.

Neretko se u starom gradu posebno mogu videti i starije žene kako pripremaju domaću testeninu ispred svojih domova, čuvene orekjete (it. Orecchiette). Sosovi za testenine uglavnom su bazirani na korišćenju domaćeg povrća, koje u toj regiji uspeva, među kojim preovlađuju plavi patlidžan i paradajz, uz neizostavne masline i domaće maslinovo ulje.

Kuća tuli, Italija Italija, foto: Pixabay

5. Okolina Barija

Na periferiji grada nalazi se Alberobelo, srednjovekovno mesto poznato po karakterističnoj arhitekturi. Smatra se da bele kuće izrađene od krečnjaka datiraju još iz 14. veka.

Sa razlogom je Alberobelo uvršten na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a još od 1986. godine. Danas je to jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u tom delu zemlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja