• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šetali smo Ozrenom po kijametu, tukao je grad i šibao vetar, a priroda otkrila čari pod natopljenim krošnjama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šuma ostavlja potpuno drugačiji utisak kada krošnje natapa kiša

  • 0

U vreme kada je Srbiju pogodilo olujno nevreme, temperature se spustile, vetar šibao, a nebo i zemlja se spojili, otisnuli smo se sa grupom planinara u šetnju Ozrenom kod Sokobanje.

Odlazak u prirodu ne mora uvek da čeka lepo, toplo i sunčano vreme. Svi vole da rashlade noge u potoku, zažmure oslonjeni na staro stablo u hladu ili sa stenovitog vidikovca posmatraju obasjane vrhove. Ali, priroda otkriva svoje čari u svako doba godine i u svim vremenskim prilikama.

Šuma ostavlja potpuno drugačiji utisak kada krošnje natapa kiša, a vetar nemilosrdno fijuče iznad njih. Tupi udarci kapljica u natopljeno zaostalo jesenje lišće prerastaju u pravo pucketanje kada se kiša pojača.

Planinari PD "Orfej" iz Beograda nisu odustali od šetnje po takvom vremenu, a kao nagradu dobili su i bar pola sata sunca. Oblaci su se odjednom razbili, a zimu je zamenilo proleće.

Izašli su na strminu, približavajući se vrhu Leskovik. Sunce je još obasjavalo stene, dok je vetar donosio nove oblake. Otvorio se lep pogled ka Aleksincu, Jastrepcu i Kopaoniku, a zemlja je bila prošarana senkama oblaka.

U burnoj atmosferi nastajale su neobične kreature vodene pare, a beli oblaci pravili su jak kontrast nadolazećim sivim i teget.

Najednom, sve se zamutilo, a nebo i zemlja krenuli su da se spajaju.

Gromovi su najavili sugradicu, koja je padala petnaestak minuta. Kiša nije posustajala sve do kasnih popodnevnih sati, kada je usledio lep zalazak sunca kao nagoveštaj toplijeg nedeljnog dana.

Inače, to je bio poslednji lep dan pred aprilski sneg koji je okovao Srbiju već u ponedeljak.

Da je Ozren pravi raj, smešten iznad jedne od najlepših srpskih banja, između Rtnja i Jastrepca, govori i činjenica da je baš tu podignuta specijalna bolnica za plućne bolesti.

Čist vazduh, netaknuta šuma, mir i tišina na velikom prostranstvu ispresecanom kolskim putevima, pružaju priliku za duge, ali lagane šetnje kroz netaknutu, a ipak pitomu prirodu.

Oni koji nisu voljni da pešače po petnaest i više kilometara, što je ruta koja može da se pređe za nepuno radno vreme, mogu da se otisnu u kraću šetnju do starog manastira Jermenčić.

Crkva je posvećena Svetom Arhangelu, a manastir je, kako se veruje, poneo ime po Jermenima koji su kroz naše krajeve bežali pred Turcima.

U pitanju je skromna građevina bez zidanog zvonika i kupole, ali nedavno obnovljena.

Koliko Srbi poštuju svetinju pokazuju i novčanice na zatvorenim vratima hrama.

Najveća prirodna atrakcija na ovom delu Ozrena, a možda i u čitavoj okolini Sokobanje je moćni vodopad Ripaljka.

Zapravo, to nije jedan vodopad, već nekoliko kaskada koje se spuštaju jedna za drugom, a prilaz svakoj od njih je fino uređen.

U proleće, kada vode ima mnogo, moćni vodopadi izgledaju čudesno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodopad Ripaljka je biser Sokobanje, snimili smo ga u punoj snazi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja