• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na listi baštine Starog kontinenta nalazi se, za sada, 38 zanimljivih lokaliteta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počev od 2013. godine, od kada je u upotrebi termin evropska baština, na tu listu uvršteno je čak 38 lokaliteta na Starom kontinentu

  • 0
Atina, Parthenon, Partenon, Acropolis, Akropolj, Atina Grčka Pogled na Akropolj u Atini. Foto: Tanjug/AP/Petros Giannakouris

Koju god puta evropsku zemlju posetili, prilično je izvesno da ćete otkriti neku kulturnu ili istorijsku atrakciju. Prosto, na evropskom tlu mnogo je mesta koja su svrstana u svetsku baštinu.

Počev od 2013. godine, od kada je u upotrebi termin evropska baština, na tu listu uvršteno je čak 38 lokaliteta na Starom kontinentu, navodi "Visiteurope".

Neki od njih su od izuzetnog značaja u istorijskom smislu, dok ima i onih lokaliteta evropske kulturne baštine koji su na tu listu uvršetni najpre zbog značaja koji imaju za kulturu Starog kontinenta i njen razvoj.

Karijatide, hram Erehtejon, Akropolj, Atina, Grčka Foto: Pixabay/panoslianos

Kolevka demokratije

Ne može se govoriti o Evropi, a da se ne pomene Grčka, pa ne čudi što se na listi evropske baštine nalaze i građevine u samom centru grčke prestonice. Izuzev Akropolja, na ovoj listi se nalazi i gotovo sto lokaliteta u samom srcu Atine.

Krapinski neandrtalci

Na hrvatskom tlu nalazi se dragoceno nasleđe koje ukazuje na razvoj života na području Evrope. Rečni nanosi su pomogli očuvanju više od čak devet stotina kostiju, što ljudskih, što životinjskih, čija starost je procenjena na 125.000 godina.

Posetiocima se nudi mogućnost da kroz interaktivne eksponate bolje upoznaju razvoj života na evropskom tlu i to u okviru replike prvobitne pećine.

Uticaj drevnog Rima na Evropu

U Arheološkom parku Karnuntum može se steći jasniji uvid u to kakav su uticaj imali Rimljani na razvoj Evrope. Smešten na Dunavu u današnjoj Austriji, ovaj lokalitet otrkiva kako je izgledala prestonica drevne regije Panonija.

Izuzev prilično dobro očuvanog sistema za vodosnabdevanje, posetiocima se nudi mogućnost da vide i ostatke drevnog pozorišta ovog nekada izuzetno razvijenog antičkog grada.

Lajpcig, Nemačka, Bah spomenik Foto: Pixabay/falco

Muzička baština

Staza muzičkog nasleđa u nemačkom gradu Lajpcigu nude uvid u značaj mnogih evropskih kompozitora, koji su u ovom gradu živeli i stvarali. Turisti mogu posetiti kako koncertne dvorane, tako isto i muzički konzervatorijum, za koji je utvrđeno da je najstariji na nemačkom tlu, ali i bolje upoznati život i stvaralaštvo nekih od najpoznatijih kompozitora, poput Klare i Roberta Šumana, Baha, Vagnera i drugih.

Duhovni centar benediktinskih monaha

U drevna vremena su benediktinski monasi nastojali da žive što je moguće ispravnije, te da uspostave određeni red. Budući da je ideja potekla iz Opatije u francuskom gradu Kluniju, to ne čudi što je upravo ona uvrštena na listu evropske baštine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana Kvržić putuje oko sveta i cilj joj je da obiđe celu Zemlju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja