• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Živopisni gradić u Epiru poznato je letovalište sa ostrvskom atmosferom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Parga je nadaleko poznata po bujnom zelenilu i pitoresknim građevinama, ali i po odličnim plažama

  • 0
parga Parga / foto: pixabay.com

Izgrađen u obliku amfiteatra oko omanje luke, gradić Parga umnogome podseća na ostrva. Smešten je u severozapadnom delu Grčke i pripada regiji Epir.

Parga je nadaleko poznata po bujnom zelenilu i pitoresknim građevinama, ali i po odličnim plažama. Tri među njima su najpopularnije, i to Sarakiniko, Valtos i Lihnos, mada u mestu i njegovoj okolini postoje i druge, mahom divlje plaže.

Parga Foto: Branko Hrček

Iako je letovalište zanimljivo samo po sebi, njegova okolina ne zaostaje. Drevna reka Aherontas, za koju se verovalo da vodi pravo u podzemni svet, nalazi se u blizini Parge, ističe "Greeka".

Istorijske atrakcije Parge

Zamak iz perioda venecijanske vladavine ovim područjem važi za jednu od najposećenijih istorijskih atrakcija ovog letovališta. Izgradili su ga najpre meštani još tokom 11. veka na vrhu brda, odakle se pruža fascinantan pogled na Pargu. Kasnije je delimično uništen, da bi ga Mlečani obnovili tokom 13. veka.

Parga foto: Boban Bojković

Deo zamka Parga uništen je tokom turske invazije polovinom 15. veka. Potom su ga opet obnovili Mlečani, koji su dogradili kako osam kula, tako isto i dve cisterne, sa ciljem snabdevanja utvrđenja vodom.

Po dolasku turskih snaga, zamak prelazi u njihove ruke. Pored toga što je obnovljen, dozidan mu je i hamam.

U vreme kada je stolovao u Janjini, Ali-paša je izgradio zamak Antusa, koji je danas jedna od istorijskih atrakcija u blizini Parge. Do njega se može stići pešačkom stazom, koja vodi od plaže Valtos.

Na mestu na kome je ranije postojala stara fabrika maslinovog ulja u Pargi, danas se nalazi muzej u privatnom vlasništvu. Posetioci mogu videti kako teče proizvodnja maslinovog ulja na tradicionalan način.

Kapela kao simbol Parge

Mada se ovo grčko letovalište može pohvaliti i odličnim plažama, ali i drugim zanimljivim sadržajima, jedan od glavnim simbola Parge je omanja kapela, koja je posvećena Bogorodici, koja se nalazi na istoimenom ostrvu u blizini letovališta.

Posebno je atraktivna poseta Pargi u vreme praznika posvećenog Bogorodici, 15. avgusta, kada brojni vernici posećuju kapelicu na ostrvu.

Nedaleko od grada, iznad plaže Valtos je i manastir posvećen Bogorodici. Sa zvonikom visokim 15 metara, manastir Panagija Vlaherna se smatra jednim od najznačajnijih sakralnih objekata u Pargi, navodi "Greeka". Zanimljiva je i tvrdnja da prestona ikona vodi poreklo iz Kapadokije, u današnjoj Turskoj.

plaže u Grčkoj, Parga; foto Petros Antoniou plaže u Grčkoj, Parga; foto Petros Antoniou

U centru letovališta je i crkva posvećena svecu zaštitniku Parge, Svetom Nikoli. Iznad jedne od plaža u okolini nalazi se i kapela Agios Sotis, neobična po arhitekturi, budući da je uklesana u prostoru između dve stene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja