• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvo zaštićeno područje u Mađarskoj posebno je atraktivno za turiste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Debrecen je i domaćin brojnim zanimljivim događajima, među kojima se posebno izdvaja Parada cveća, koja se održava svake godine tokom avgusta

  • 0
Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/charlemagne

Izuzetno bogat u geotermalnom smislu, Debrecen ili Debrecin je drugi grad po veličini u susednoj Mađarskoj. Udaljen je oko dva sata vožnje od prestonice Budimpešte.

Dva puta je tokom istorije baš Debrecen bio glavni grad zemlje. Danas je to grad, koji je važan centar tog dela zemlje.

Upravo u njemu se nalazi i prvo zaštićeno područje u celoj Mađarskoj, ističe "Debrecen.hu", a zelenilo j brojni parkovi, uočljivi su gotovo na svakom koraku.

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/szibeata

Debrecen je i domaćin brojnim zanimljivim događajima, među kojima se posebno izdvaja Parada cveća, koja se održava svake godine tokom avgusta.

Gradski parkovi

Park šuma Nagyerdei ili Velika šuma jedno je od obeležja ovog mađarskog grada. Ujedno je to i prvo zaštićeno područje u celoj zemlji. Deli ga tek desetak minuta vožnje od samog centra, a idealna je opcija za uživanje u prirodnim lepotama i tišini, ali i u brojnim zanimljivim aktivnostima, navodi "Debrecen.hu".

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/osvathpeter

U samom centru su se vekovima unazad održavali su se brojni sajmovi i događaji, po kojima je grad poznat. I danas je to lepo uređena ulica sa Kossut trgom.

Ady park je najmlađi u gradu, budući da je otvoren tek 2015. godine. Csapo ulica jedna je od najstarijih u gradu. Ujedno je i pešačka zona u Debrecenu, u kojoj se mogu naći brojne, vrlo zanimljive radnje.

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/sleepwright

Uređen u francuskom stilu, Unievrzitetski park odiše elegancijom i šarmom. Fontane, šetalište i stepenište koje se ovde može videti, nijednog posetioca neće ostaviti ravnodušnim.

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/hunnor

Šta videti u Debrecenu?

Bez sumnje, atraktivnih lokacija u drugom po veličini gradu u Mađarskoj ne manjka. U Velikoj šumi, koja je jedna od najznačajnijih zelenih oaza grada, nalazi se i Zoološki vrt, u okviru koga postoji i zabavni park. Budući da je u pitanju lokacija koja je i zaštićeno područje, sasvim je jasno da će ljubitelji prirode, ali i mališani prilikom posete zaista uživati.

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/asmodeus

Sa bogatom kolekcijom, muzej Deri u ovom gradu izdvaja se u odnosu na druge ustanove te vrste. Smatra se da je to i jedan od najistajnutijih mađarskih muzeja, navodi "Debrecen.hu".

Katedrala posvećena Svetoj Ani karakteristična je po baroknim elementima, a reformatorska hrišćanska crkva jedna je od najvećih tog tipa u celoj Mađarskoj. Uz to je i jedan od simbola Debrecena. U gradu postoji i jevrejska sinagoga.

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/nadasildiko

Još jedna od atrakcija Velike šume, prvog zaštićenog područja u zemlji je i spa kompleks, koji obuhvata i akva park i velnes centar. Budući da je smešten u takvom području, sasvim je jasno i zbog čega je jedna od glavnih gradskih atrakcija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Orban po dobijanju najvećeg srpskog ordena: Mađarska mora biti prijatelj sa Srbijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja