• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na listi 13 evropskih gradova koje treba posetiti našao se i jedan u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim bogate istorije i zanimljivih lokaliteta, mnogi od tih gradova se mogu pohvaliti i neverovatnim prirodnim resursima

  • 1
Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Veliki gradovi širom Evrope poznati su mnogim turistima. Međutim, Stari kontinent još uvek ljubomorno čuva neke izuzetno zanimljive, manje gradove.

Osim bogate istorije i zanimljivih lokaliteta, mnogi od tih gradova se mogu pohvaliti i neverovatnim prirodnim resursima. Možda će nekome zvučati iznenađujuće, ali na listi skrivenih gradova Evrope našao se i jedan grad u našoj zemlji.

Halštat Foto: N.Z.

Ovo je lista koju čini 13 predloga za otkrivanje skrivenih gradova Evrope, a koju navodi “Visiteurope”.

1. Grevenmaher, Luksemburg

Baš prekoputa nemačke teritorije, na obali reke Mozel, leži ovaj živopisni gradić. Nadaleko je poznat po vinarijama, ali i po odlično očuvanom crkvenom zvoniku, izgrađenom tokom 13. veka.

2. Ehternah, Luksemburg

U ovom gradu, koji je još 698. godine osnovan kao opatija, i danas se mogu videti srednjovekovne zidine, koje ga okružuju.

Tartu, Estonija Foto: Pixabay/Makalu

3. Tartu, Estonija

Najstariji univerzitet u celoj Estoniji osnovan je upravo u ovom gradu. Karakteriše ga zanimljiv spoj arhitektonskih stilova.

4. Sibinj, Rumunija

Sa razlogom je ovaj rumunski grad bio proglašen 2007. godine Prestonicom kulture od strane Evropske unije. Tokom posete gradu posebno je očaravajuća šetnja stepenicama, koje predstavljaju vezu između dva dela Sibinja.

Sibinj, Rumunija Foto: Pixabay/PaulCosmin

5. Kuresare, Estonija

Grad koji se nalazi na ostrvu, važi za najzapadniji u celoj zemlji. U njemu se nalazi istoimeni zamak, koji je i glavna gradska atrakcija.

6. Kotor, Crna Gora

Posebno popularan za putnike kruzera, koji pristaju u kotorsku luku, ovaj grad u Crnoj Gori je poznat po odlično očuvanom starom jezgru, koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

7. Pečuj, Mađarska

Grad duge istorije, koji su osvajali mnogi narodi i ostavili traga na njegovoj arhitekturi. Izuzev ostataka iz perioda rimske vladavine, uočljivi su i lokaliteti iz srednjevekovnog i perioda osmanske vladavine. Upravo je to osnovni razlog zbog koga treba posetiti Pečuj.

8. Košice, Slovačka

Izgrađena još u prvim decenijama 13. veka, katedrala Svete Jelisavete, koju karakteriše gotički stil arhitekture, važi za jednu od znamenitosti ovog slovačkog grada. U Košicama se takođe mogu videti i mnoga druga očuvana zdanja, izgrađena u gotičkom, renesansnom, baroknom i stilu secesije.

Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/margo_vasi0

9. Veliko Trnovo, Bugarska

Budući da je bio glavni grad Drugog bugarskog carstva, Veliko Trnovo je poznato po mnogim istorijskim i kulturno značajnim građevinama.

Hallstat Halstat / Foto: Pixabay

10. Halštat, Austrija

Idilični grad smešten na obali jezera opčinjava posetioce na prvi pogled svojom interesantnom arhitekturom.

11. Marsaklok, Malta

Tradicionalna pijaca sveže ribe smatra se jednom od glavnih atrakcija ovog malteškog grada, što je i očekivano, jer je Marsaklok vekovima unazad čuveno ribarsko selo na ostrvu.

Marsaklok, Malta Foto: Pixabay/JonHoefer

12. Kaunas, Litvanija

Staro gradsko jezgro, koje podrazumeva kombinaciju gotičkog i renesansnog stila arhitekture, sa pravom Kaunas svrstava među najlepše gradove u celoj Litvaniji.

Grad Niš panorama Foto: Shutterstock

13. Niš, Srbija

Jedan od najstarijih gradova na području Balkana, Niš se sa pravom našao na ovoj listi. Brojne gradske zanmenitosti svedoče o njegovoj dugoj i burnoj istoriji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vladimir Obradovic

    17. april 2023. | 22:46

    Sve je to lepo za grad Niš samo kad bi jos ovi nasi prepoznali pa da malo srede putnu infrastrukturu da nam se ne smeju stranci kakve su nam ulice itd.

    Podelite komentar