• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni alkoholni napitak samo u ovom zlatibroskom selu ima autentičan ukus

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počev od 2008. godine, u porti seoske održava se i Sajam domaće rakija, simbolično nazvan “Rakijada”

  • 0
Šljivovica Foto: Nikola Anđić

Mirno zlatiborsko selo, koje pripada području opštine Čajetina, možda i ne bi bilo toliko zanimljvo da se u njemu ne pravi alkoholni napitak koji je poznat širom sveta.

Tek oko 15 kilometara je selo Šljivovica udaljeno od samog centra jedne od najpoznatijih planina u Srbiji.

I gotovo da nema domaćinstva u selu sa nešto više od 470 stanovnika, prema podacima koje navodi “Vikipedija”, koje ne proizvodi domaću rakiju od šljiva.

Sljivovica Foto: Nikola Anđić

Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

Tim pre što je u pitanju prvi zaštićeni srpski brend sa geografskom odrednicom, kako ističe Turistička organizacija Zlatibor.

Kopija manastira Preobraženje

Glavna seoska crkva posvećena je Rođenju Presvete Bogorodice. Kako ističe “Vikipedia”, građena je po uzoru na manastir Preobraženje, koji se nalazi na području Srpske Svete Gore, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Sljivovica Foto: Nikola Anđić

Osveštana je u periodu nakon Drugog svetskog rata. Tačnije 1956. godine. Interesantno je pomenuti da je ova jednobrodna građevina izgrađena od novčanih priloga meštana, a da su tom prilikom pomogli i episkop Nikolaj Velimirović i mitropolit Josif Cvijović. Arhitekta Momir Korunović zaslužan je za projekat ove skladne svetinje, izgrađene na lokalitetu poznatom kao Sjedaljka.

Sljivovica Foto: Nikola Anđić

Neposredno pre nego što je osveštana, crkva Presvete Bogorodice u selu Šljivovica je i oslikana. Interesantno je pomenuti da je uz svaku ikonu navedeno i ime priložnika iz 1955. godine, kada je u crkvi i urađen ikonostas.

Sajam domaće rakije u Šljivovici

Počev od 2008. godine, porta ove crkve domaćin je sajma domaće rakija, simbolično nazvanog “Rakijada”.

Osim takmičarskog dela, program ove manifestacije obuhvata i mnoge druge, posetiocima zanimljive aktivnosti. Između ostalog, pruža im se mogućnost da posete prodajnu izložbu lokalnih gastronomskih specijaliteta tog kraja ili da uživaju u prirpemi domaće rakije na tradicionalan način.

Sljivovica Foto: Nikola Anđić

Da bi sve bilo još zanimljivije posetiocima, u okviru ove manifestacije se organizuju i takmičenja, tokom kojih se bira najlepše seosko dvorište i najlepša čobanica. Takođe se organizuje i takmičenje namenjeno drvosečama, koji se utrkuju u struganju trupaca.

Samouki umetnik po imenu Miladin Lekić zaslužan je za još jednu znamenitost sela Šljivovica. Baš u blizini magistralnog puta, koji spaja srpsku prestonicu sa Višegradom, nalazi se i umetnička galerija ovog samoukog skulptora i drvorezbara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svratile da vide šta ima u centru: Tri krave šetaju i pasu travu na Karljevom trgu na Zlatiboru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja