• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kvalitet iznad kvantiteta: Jedan region u Italiji doneo je vrlo neobičnu odluku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema odredbama zakona, usvojenog septembra meseca prošle godine, zabranjeno je otvaranje novih smeštajnih kapaciteta, uključujući i “Airbnb”. Takođe je zabranjeno dodavanje novih soba u ponudu, bez dozvole koju izdaju lokalne vlasti

  • 0
Alto Adiđe, Dolomiti, Italija Foto: Pixabay/antelao

Uprkos velikom broju turista koji posećuju Italiju, jedan region u toj zemlji, nadomak austrijske granice, doneo je neobičnu odluku.

Alto Adiđe, autonomni region Italije, znan je i kao Bolcano - Južni Tirol. Važi za jednu od najpoznatijih italijanskih destinacija nadomak Dolomita.

- Došli smo do granice naših resursa. Imali smo problema sa saobraćajem, a stanovnici imaju poteškoća da nađu mesto za život - izjavio je za CNN, Arnold Šuler, odgovoran za turizam ove pokrajine.

Alto Adiđe, Dolomiti, Italija Foto: Pixabay/valtercirillo

Upravo na njegov predlog je i donet zakon, kojim se uvodi ograničenje broja noćenja, u skladu sa nivoima iz 2019. godine, kao i zabrana otvaranja bilo kakvog novog smeštaja. Izuzev u slučaju da se neki zatvori.

Ugroženo stanovništvo

Zbog velikog broja turista, koji imaju želju da izbliza vide fascinantnu lepotu Dolomita, stanovnici pokrajine su ugroženi.

Alto Adiđe, Dolomiti, Italija Foto: Pixabay/tizianobortolotti

- Turisti dolaze ovde da pešače i vide prelepa mesta, a ne da se nađu u saobraćajnoj gužvi - istakao je Šuler i dodao da sa 34 miliona noćenja, koliko je Alto Adiđe zabeležio tokom prethodne godine, možemo da govorimo o prebukiranosti određenih oblasti.

Posebno je istakao da baš zato što je sektor turizma značajan i za privredu regiona i za radna mesta, nadležni imaju obavezu da garantuju “bolje upravljanje protokom ljudi i da garantuju smeštaj za turiste”.

Prema odredbama zakona, usvojenog septembra meseca prošle godine, zabranjeno je otvaranje novih smeštajnih kapaciteta, uključujući i “Airbnb”. Takođe je zabranjeno dodavanje novih soba u ponudu, bez dobijanja dozvole koju  izdaju lokalne vlasti.

Zabrane i jednodnevnih izleta

Od odredbi pomenutog zakona nisu izuzeti ni turisti, koji ovu oblast posećuju u okviru jednodnevnih izleta.

Alto Adiđe, Dolomiti, Italija Foto: Pixabay/eleria2003

Od pre dve godine je uveden sistem rezervacija za posetu jednom od čuvenih jezera na tom području. Šuler je to okarakterisao kao svojevrstan “pilot-projekat”, te istakao da će to isto “svakako učiniti i u drugim oblastima”.

- Nije samo lokalno stanovništvo srećno, već i turisti koji imaju manje problema sa pristupom, imaju parking i mogu da nađu gde da jedu - istakao je Šuler.

Otežan život meštana

Zbog tolikog broja turista, meštani imaju brojne poteškoće. Na prvom mestu, troškovi zakupa nekretnina su porasli, prosto zato što su mnogi objekti pretvoreni u smeštaj za turiste.

Alto Adiđe, Dolomiti, Italija Foto: Pixabay/beautyofnature

- Postoje oblasti u kojima je broj ležajeva u smeštajnim kapacitetima mnogo veći od broja stanovnika - objašnjava Šuler i dodaje da koliko god žele da budu region za turiste, toliko žele i da lokalno stanovništvo dobro živi.

Bitan je kvalitet

Iako je komplikovano otvoriti novi smeštaj, ipak nije nemoguće. U principu, potrebno je samo da postojeća smeštajna jedinica bude zatvorena iz nekog razloga, pa da taj broj kreveta bude vraćen lokalnim vlastima, koje ih mogu rasporediti ili na nove ili na postojeće smeštajne objekte.

Alto Adiđe, Dolomiti, Italija Foto: Pixabay/eleria2003

- Na taj način garantujemo da će broj mesta ostati nepromenjen u budućnosti - zaključio je Šuler.

Sve pomenuto deo je Programa za razvoj turizma u pokrajini posle 2030. godine. Pored ostalog, u planu je i sistem ocenjivanja, sa ciljem dodele “zelenih zvezdica”, kao vid nagrade za smeštajne objekte koji poštuju pravila održivog načina poslovanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja