• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestonica pice grad je istorije duge oko 3.000 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda na prvi pogled deluje haotično, ali ovaj lučki grad krije brojne atrakcije. A kako i ne bi, kada je njegova istorija duga oko tri hiljade godina?

  • 0
Italija, Napulj Napulj / Foto: Pixabay

Treći po veličini grad u Italiji, Napulj pripada teritoriji regije Kampanja i nadaleko je poznat kao prestonica pice.

Okolina grada posebno fascinira posetioce. Izuzev drevne Pompeje i Herkulanuma, u blizini Napulja nalazi se i vulkan Vezuv, ali i ostrva Kapri i Iskija, te obala Amalfi.

Baš zato se ovaj lučki grad smatra odličnim izborom za bolje upoznavanje cele Kampanje. Tim pre što i klima koja u njemu preovlađuje podrazumeva vrlo povoljne vremenske prilike. Praktično, kad god odlučite da ga posetite, prilično je izvesno da će vaš boravak pratiti i lepo vreme.

Šta videti u Napulju?

Možda na prvi pogled deluje haotično, ali ovaj lučki grad krije brojne atrakcije. A kako i ne bi, kada je njegova istorija duga oko 3.000 godina?

Napulj, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Glavna katedrala, Duomo di Napoli, posvećena je svecu zaštitniku grada, Svetom Gregoriju. Zdanje karakterišu renesansni i barokni elementi. U njoj se čuvaju brojne relikvije ovog sveca, među kojima je najpoznatija njegova zgrušana krv. Postoji verovanje da se tri puta u toku godine ona razblaži, a kako navodi “Naplespompeii”, onih godina kada se to ne dogodi, grad bi zadesila neka katastrofa.

Kraljevska palata Palaco Reale dominira glavnim gradskim trgom, na kome se nalazi i crkva San Frančesko di Paolo.

Napulj, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

U gradu postoji i nekoliko zamkova. Iz zamka Sant Elmo, smeštenog na vrhu brda Vomero pruža se fantastičan pogled na grad i Napuljski zaliv.

Zamak Dell Ovo znan je i kao Zamak od jaja, a prati ga zanimljiva legenda. Rimski pesnik Vergilije je, prema tom predanju, u temelje zamka ugradio jaja. Veruje se da ako se jaje razbije, to znači da će zamak propasti. Budući da i danas stoji na istom mestu, to se izgleda nije dogodilo, iako je od njegove raskoši ostalo malo.

Posebno su interesantne organizovane turističke ture, koje posetiocima nude mogućnost upoznavanja podzemnih hodnika grada. Na stotine kilometara tunela i pećina ispod zemlje datiraju još iz perioda grčke i rimske vladavine, a danas je to jedna od možda najatraktivnijih tura u gradu.

Zanimljivosti u okolini Napulja

Poseta drevnom gradu Pompeja, uništenom tokom erupcije Vezuva još 79. godine, jedan je od najčešćih izbora tura posetilaca Napulja. U blizini Pompeje nalazi se još jedan drevni grad, Herkulanum.

Vesuvius volcano crater  vulkan Vezuv krater Foto: Profimedia/MARIO LAPORTA/AFP

Izlet do obale Amalfi ili ostrva Kapri i Iskija još su neke od zanimljivih aktivnosti, koje su turistima na raspolaganju.

Ipak, među najzanimljivijim izletima, sasvim sigurno se izdvaja poseta vulkanu Vezuv.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zalazak sunca na najvišem vrhu Alpa: Pogled od milion dolara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja