• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Proslavite Prvi maj u prirodi: Najlepša jezera u Srbiji koje morate posetiti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tradicija proslave Prvog maja leži upravo u prirodi, a mi smo za vas izdvojili mesta u našoj zemlji koja oduzimaju dah

  • 0
Palićko jezero Foto: Ivan Strahinić

Kada kažemo Prvi maj, glavna asocijacija nam je vreme koje provodimo s prijateljima u prirodi dok sunce sija, roštilj se peče, a mi uživamo negde u šumi, kraj reke ili jezera.

Ove godine za vas smo pripremili najlepša i najatraktivnija jezera u Srbiji koja imaju bogatu ponudu za proslavu Prvog maja.

1. Palićko jezero

Palićko jezero je srce severa Vojvodine, a nalazi se osam kilometara od Subotice i od velikog je turističkog značaja za grad. Ono predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem, a prema legendi ovo jezero je zapravo ostatak Panonskog mora.

Iako jezero nije dostupno kupačima, postoje razni drugi oblici zabave - poput sportskih aktivnosti, obilaska rezervata prirode, posmatranja ptica, pešačkih tura i foto-safarija.

Obala je veoma privlačna zbog staza za bicikliste i raznih poligona.

Jezero je bogato ribom, te je pravi raj za pecaroše.

Kad je reč o samoj proslavi Prvog maja, Palić se na taj datum pretvara u pravi mini-Diznilend.

Ogroman luna-park, najveći u Srbiji u vreme prvomajskih praznika, dugogodišnja je tradicija koja svake godine okuplja oko 40.000 posetilaca.

Štandovi sa slatkišima, poput najpopularnije šećerne vune, trgovinsko-zanatske radnje i suvenirski štandovi obogaćuju magičnu atmosferu.

Dostupne su raznolike slikarske izložbe, kao i poseta Zoo-vrtu, koji na ovaj dan ima poseban program u okviru kog je turistima dopušteno da hrane životinje.

Subotica, Palićko jezero Autor: Andrej Nihil

2. Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero je veštačko akumulaciono jezero na Duvanu, u istočnoj Srbiji, na granici sa Rumunijom, nastalo 1972. u okviru hidrocentrale "Đerdap I".

Jezero leži u Đerdapskoj klisuri i pruža pogled od milion dolara. Na samoj obali nalazi se Nacionalni park Đerdap.

Za Prvi maj preporučuje se program krstarenja Đerdapom.

Đerdapska klisura ili Gvozdena vrata Evrope jedan je od najimpozantnijih prizora na Starom kontinentu. Kod golubačke tvrđave, Dunav se od ogromne reke široke 6,5 kilometara sužava na samo nekoliko stotina metara. U samoj klisuri, on "postaje" najdublja reka u Evropi sa skoro 100 metara dubine, dok litice iznad reke premašuju 700 metara visine.

Pogled na statuu dačkog Kralja Decebala, koja je isklesana u prirodnoj steni, ostavlja bez daha. Statua je visoka 40 metara i najveći je vajarski portret Evrope. Izgradnja je trajala deset godina, a cena skulpture dostigla je million dolara.

Đerdaprska klisura, Dunav. Autor: Luka Šarac

3. Jezero Perućac

Perućac je veštačko jezero udaljeno oko 2,4 kilometara od istoimenog mesta, u opštini Bajina Bašta. Nalazi se u prirodnom zavoju kanjona reke Drine i obavija planinu Taru na kojoj se nalazi Nacionalni park Tara.

Jezero je nastalo šezdesetih godina, pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe izgradnje hidroelektrane "Bajina Bašta" i duboko je 60 metara.

Na samoj obali nalaze se hoteli, kao i razne montažne kućice, odnosno splavovi, koji pružaju neverovatan užitak i buđenje sa pogledom na jezero. 

U vreme bivše Jugoslavije, brodići su redovno "kružili" jezerom od obale do Višegrada, a ta praksa zadržana je i danas.

Posetioci mogu krstariti brodićem koji polazi sa obale jezera i prolazi kroz kanjon reke Drine, a zatim dolazi do Višegrada gde pravi kraću pauzu kraj Višegradske ćuprije. 

Nedaleko od jezera, pored Nacionalnog parka Tara, nalaze se Mokra Gora, Šarganska osmica i manastir Rača.

Samo jezero je pogodno i za kupanje i za ribolov.

Tara, jezero Perućac Autor: Đorđe Petrović

4. Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planine Zlatar na jugozapadu i Murtenice na severoistoku.

Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom, a vožnja čamcem predstavlja jedinstven doživljaj.

Jedno je od omiljenog izletišta mladih. Na obali se nalazi teren za odbojku na pesku, a u Vizitorskom centru je moguće okrepiti se i popiti piće.

Niz savremeno opremljenih vila nalaze se na samoj obali jezera, te, ako ste ljubitelj prave prirode, veliki je užitak provesti prvomajske praznike baš ovde.

Zlatarsko jezero Autor: Shutterstock

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja