• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će visoke kazne uticati na regulisanje gužve u Portofinu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko se neko bude oglušio o ove zabrane, rizikovaće da plati novčanu kaznu, koja se kreće u rasponu od 68 do 275 evra

  • 0
Portofino, Ligurija, Italija Foto: Pixabay/linfer3

Popularna primorska destinacija u Italiji uvodi visoke kazne za prekršaj koji se u najmanju ruku može okarakterisati kao neobičan.

Sa ciljem bolje kontrole gužvi koje izazivaju turističke posete, Portofino uvodi novo, specifično pravilo.

Zbog prekomernog turizma, ovaj primorski gradić je, prema tvrdnjama gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti, bio prinuđen da preduzme određene korake kako bi turistički protok nesmetano funkcionisao.

Portofino, Ligurija, Italija Foto: Pixabay/gioelefazzeri

- Nije ograničen broj turista, već je cilj da se poboljša dostupnost i bezbednost, na mestima na kojima se prolaz sužava - objasnio je gradonačelnik Portofina, Mateo Vjacava navodi “Corriere.it”.

Za sada su označene dve crvene i dve žute tačke u mestu. Zabrana se odnosi na parkiranje na mestima koja su označena kao sastajališta za grupe, odnosno putnike koji su na krstarenju i koji čekaju na ukrcavanje ili iskrcavanje, ali i na zdržavanje i okupljanje.

Problem je zapravo vezan za protok i pešaka i saobraćaja, što je stvaralo brojne poteškoće i meštanima i turistima. Tolika gustina saobraćaja nije uticala samo na nesmetano uživanje u lepotama Portofina, već i na bezbednost. Upravo to je uzeto kao osnovni razlog za donošenje ovih specifičnih pravila, koja su na snazi do 15. oktobra.

Jedna od tačaka koja je okarakterisana kao crvena zona nalazi se na potezu od trga Martiri Olivetta do pristaništa. Na njoj ograničenje važi u periodu od 07:30 do 18 časova po lokalnom vremenu.

Ukoliko se neko bude oglušio o ove zabrane, rizikovaće da plati novčanu kaznu koja se kreće u rasponu od 68 do 275 evra.

Kako su naveli iz kabineta gradonačelnika, osnovni cilj ovog novog pravila nije puko kažnjavanje, već samo obezbeđivanje nesmetanog protoka turista u gradu.

Portofino, Ligurija, Italija Foto: Pixabay/haskamonika

- Nova odredba je na snazi sa ciljem da omogući turistima koji posećuju Portofino da maksimalno uživaju tokom posete, ali i da bezebdnost na trgu bude na visokom nivou - pojašnjeno je iz kabineta gradonačelnika.

Na svim tačkama koje su okarakterisane kao crvene, odnosno žute, dozvoljena je slobodna šetnja, ali je zabranjeno okupljanje ili zaustavljanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nesvakidašnje odmorište kod Pirota mamac za turiste

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja