• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smanjenje broja turista kao vid borbe sa prekomernim turizmom: Slučaj ostrva u Japanu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvo Iriomote pripada prefekturi Okinava i poznato je kao vrlo atraktivna turistička destinacija. Upravo sa ciljem ograničavanja prekomernog turizma, ostrvo će ohraničiti broj posetilaca na 1.200 u toku dana

  • 0
ostrvo Foto: Shutterstock

Sa merom ograničenja broja posetilaca, čini se da poseta jednom od najlepših japanskih ostrva baš i neće biti tako jednostavna.

Ostrvo Iriomote pripada prefekturi Okinava i poznato je kao vrlo atraktivna turistička destinacija. Upravo sa ciljem ograničavanja prekomernog turizma, ostrvo će ohraničiti broj posetilaca na 1.200 u toku dana.

Zahvaljujući toj odluci bi trebalo da bude zaštićeno stanište divljih mačaka iriomote, koje vode poreklo sa ovog ostrva smatraju se ugroženom vrstom, navedeno je u saopštenju Vlade prefekture Okinava, prenosi CNN.

U periodu pre početka pandemije, u proseku je 300.000 ljudi posećivalo ostrvo, na kome živi tek oko 2.400 stanovnika. Zahvaljujući novom ograničenju broja poseta, taj broj će biti u velikoj meri smanjen, pa će godišnje svega 33.000 turista smeti da poseti ostrvo Iriomote.

Ostrvo iriomote, Okinava, Japan Foto: Pixabay/terakoyant

Nisu samo divlje mačke ugrožene, već je prekoemrni turizam doneo i druge probleme stanovnicima ostrva. Povećan je broj saobraćajnih nesreća, u kojima su stradali i neki primerci divljih mačaka, koje su zaštićena vrsta na nacionalnom nivou. Takođe je dolazilo i do poteškoća sa vodosnabdevanjem, jer su se zbog velikog broja psoetilaca javljale i nestašice vode.

Iako su ovo za sada samo najave, koje se još ne primenjuju u praksi, lokalni zvaničnici su uputili apel turističkim organizacijama da odgovore na njih.

Ostrvo Iriomoto, Okinava, Japan Foto: Pixabay/auntmasako

Drugo ostrvo po veličini u Japanu, Iriomote je naročito atraktivno među ljubiteljima prirode. Zbog povoljnih klimatskih karakteristika važi za popularnu destinaciju tokom cele godine, a posebno za one koji uživaju u planinarenju, plivanju i ronjenju.

Problemi sa prekomernim turizmom

Nije samo ostrvo Iriomote pogođeno ovim problemom, već i mnoge druge destinacije širom sveta. Indonežanska Vlada se odlučila na naplatu u iznosu od oko 250 američkih dolara za svakog turistu, koji poseti ostrvo Komodo, ne bi li na taj način opstao Komodo zmaj.

Komodo zmaj Foto: Pixabay

Iako je prvobitno u planu bila potpuna zabrana turističkih poseta, indonežanske vlasti su se ipak opredelile za opciju naplate naknada.

Nije samo Azija suočena sa problemom prekomernog turizma. Jedan od primera je i Venecija, mada ima i drugih gradova koji polako ali sigurno nastoje da se izbore sa tim problemom i zaštite i lokalno stanovništvo i turiste i samu destinaciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja